Nieuwsbericht

In de Spotlight - 9: Martin Hooymans

15 juli 2014

Deze zomer gaan we door met Devils in de Spotlight te plaatsen. Dit keer een Devil die regelmatig zelf in de Spotlight staat in de 5 Meihal.

Martin "Spiekert" Hooymans sprak op zijn geheel eigen wijze met Ruud Fray. En nu maar hopen dat naast al die verstandige contract verleningen met Worthy, Kasper, Mo en de komst van Jeroen en Floris ook het contract van Martin Hooymans door zal lopen. Sterker nog wij hopen allemaal dat het contract van onze Spiekert voor onbepaalde tijd zal gelden.....

 

IN THE SPOTLIGHTS . . . . . . . .


,,Dit is mijn derde jasje. Wist je dat het eerste rood was? Dat kon natuurlijk niet en daarom zorgde Ruud Haamke al snel voor een blauwe. Die rode leed trouwens al snel aan glitteruitval.” Spiekert Martin Hooymans geeft tegelijkertijd aan dat hij het jasje niet privé of naar zijn werk aanheeft: ,,Lijkt me geen goed idee. Ik denk dat kapper Bosman zijn legendarische, groene pak ook nooit buiten de Vijfmeihal gedragen heeft. Ik zou mijn reputatie als een degelijke, weldenkende en rustige man naar de knoppen helpen.”


Hooymans is van oorsprong een echte BS Leidenman. Hij regelde het een en ander, deed de scheidsrechterscursus en werd de centrale omroeper bij de zeer succesvolle toernooien. Het enthousiasme van iedereen die bij BS betrokken was, was groot en smaakte naar meer. Langzaamaan groeide het idee onder mannen als Theo Knijnenburg, Marcel Verburg en anderen om in Leiden een professionele herstart te maken. Zoals bekend is dat niet alleen gelukt, maar er is in luttele jaren veel meer uitgerold dan men ooit verwacht had. Onze Spiekert had niet alleen zijn aandeel hierin, maar heeft dat nog steeds. ,,Ik doe mijn dingetjes,” vertelt Martin droogjes. Omdat zijn spreekwoordelijke bescheidenheid hem weerhoudt te vertellen wat dat inhoudt zal ik dat maar eens uit de doeken doen: Spiekert, trainer/coach bij de jeugd en de Rollers, begeleider op kampen voor de kids, websitemaster, rayonscheidsrechter, vicevoorzitter BS Leiden en nog wat los en ongeregeld vrijwilligerswerk. Dat hij nog tijd vindt voor een baan als Manager Lorenzo Delivery Centre bij CSC Computer Science Corporation zal voor eeuwig een raadsel blijven.


Dan moet er nog een ding niet onvermeld blijven: Martin is een fameus bierkenner. Schroom niet om hem eens de trappisten- of kloosterbieren te laten opnoemen en hij slaat je met de namen om de oren. Behalve het theoretische deel van deze materie besteedt hij soms een momentje voor het meer praktische deel: het proeven.


,,Ik wil graag even wat rechtzetten over dat spiekeren. Mochten er mensen zijn dat ik maar wat raak klets en ter plekke wat verzin: niets is minder waar. Er gaat een grondige voorbereiding aan vooraf met mensen als Ruud Haamke voor licht en geluid en Arie in ’t Veld voor de videobeelden. Natuurlijk moet ik ook de namen van de tegenstander kennen. Werkelijk alles is van minuut tot minuut besproken. Tja, en helemaal objectief ben ik natuurlijk niet. Als je hier op papier leest ,,Score Worthy de Jong” dan is dat neutraal en zakelijk. Roep ik dit in de zaal tijdens de wedstrijd, dan is mijn enthousiasme wel degelijk te horen. Geweldige goser die Worthy: fantastische speler, maar als mens zeker zo geweldig. Gevoel voor humor, een warme uitstraling en een oprechte belangstelling voor de mensen om hem heen. Hij is een Nederlands talent dat we moeten koesteren.”


Hooymans zag met lede ogen hoe dat Nederlandse talent, in zijn ogen veel te vroeg, de grens overging. ,, Jongens als Norel of Smeulders, waren die nou echt niet te houden? Als we de talenten hier in Nederland de kansen gaven zich te ontwikkelen kunnen we het niveau een boost geven. Dat is toch het doel van de clubs? Ik zie het nieuwe seizoen voorzichtig optimistisch tegemoet. Casteels lijkt me een kanjer en is volgens mij in staat met jonge jongens om te gaan en een team naar een hoger plan te tillen. Vraag is natuurlijk waar je in mei 2015 staat. We hebben de afgelopen jaren zoveel aan Toon te danken; de man gaf ons zoveel goeds. Dat is moeilijk te evenaren of zelfs te verbeteren.”


Voor GasTerraFlames heeft onze Spiekert een zwak: ,,Door de jaren heen is er een echte band ontstaan tussen de supporters van beide clubs. De twee “harde kernen” gaan uitstekend met elkaar om. Ze eten een hapje en drinken een biertje met elkaar. Dat is toch geweldig? Met de supporters van Den Bosch is die klik er niet. Groningen en Leiden voelen zich een beetje geuzenclubs: wij tegen de rest van Nederland.
Vergis je niet he? Leiden is een heel breed gedragen club met een fantastische sfeer. In de eerste plaats is daar de enorme groep vrijwilligers. Wat een tijd en energie steken zij in de vereniging. Hulde!

De businessclub groeit en bloeit en bestaat vooral uit mensen die affiniteit hebben met het spelletje. Ze eten een hapje, drinken een borreltje en gaan naar de tribune. Dan de fans natuurlijk. Van de mannen en dames naast het hok boven, via de groep in het blauw bovenaan de tribune tot de “gemiddelde” supporter die gaat staan als hij voor Leiden is. Onze club heeft echt een body en een breed draagvlak. We mogen, wat zeg ik, we moeten trots zijn op ZZ Leiden!”


Vanzelfsprekend zijn de laatste woorden voor het werk van de Leiden Devils: ,,Ga vooral door. Blijf de busreizen organiseren, doe de spelletjes rond de thuiswedstrijden, kies de Speler van de maand enz. Jullie zijn onmisbaar geworden. De fansite heeft leuke interviews (en nu helemaal natuurlijk) en Lennert heeft een schitterend nieuw gastenboek op internet gezet. Jongens, wat ben ik trots om Spiekert te mogen zijn bij zo’n vereniging.”

Ruud Fray