Nieuwsbericht

Ongelijke strijd tegen Hanzevast

15 september 2007

Zorg en Zekerheid heeft de oefenwedstrijd tegen Hanzevast Capitals in Drachten met duidelijke cijfers verloren. In het fraaie sportcentrum van de Friese stad werd het 113-85 voor de Groningse ploeg, die een totaal andere stijl van basketball liet zien dan in de Boot-jaren. ZZ Leiden had slechts zeven spelers speelklaar, omdat ook Jeroen van Dorp wegviel met een blessure en Bern Persoon moest opdraven in Delft om met het tweede team te spelen.

Het was mede daardoor van meet af aan een ongelijke strijd. Hanzevast, dat het team op de Nederlanders Heinen en Meijer na, volledig heeft vernieuwd, speelt onder de nieuwe coach Pep Claros in een zeer hoog tempo. De hele wedstrijd wordt er full court verdedigd en daar was ZZ Leiden vaak niet tegen opgewassen.

Er werd veel gevraagd van de vier Amerikanen, die door het gebrek aan wissels nauwelijks rust konden krijgen. Door de felle Groningse verdediging werd het extra moeilijk. In het begin al ging het heel hard. Binnen zes minuten moest coach Ivo Boom in een time-out vluchten bij 10-21. Hij kreeg het in die onderbreking wat beter op de rails. ZZ Leiden brak vaker de press van Hanzevast en kon het eerste kwart afsluiten op 20-28.

Een extra handicap waren de scheidsrechters. Door het conflict over de vergoedingen fluiten de arbiters van de A-lijst nog steeds niet en zijn waren dit weekeinde - het eerste van de landelijke competities onder de eredivisie - ook geen arbiters beschikbaar van de B- en C-lijst. In Drachten stonden daardoor rayonscheidsrechters in het veld. Twee brave mannen, die natuurlijk veel te kort kwamen en vaak warrige beslissingen namen.

Leiden bleef behoorlijk en binnen de (beperkte) mogelijkheden spelen. Mede door het uitstekende spel aan Groningse zijde van de Amerikaan Hanavan (ex-Omniworld) en vooral de Litouwer Lydeka (een echte center) liep het verschil langzaam op. Tot 21 punten bij de rust (61-42).

ZZ Leiden, bij wie sommige spelers met de tong op de schoenen liepen, bleef goed tegenstand bieden en hield het gat lange tijd rond de twintig punten. Maar omdat Pep Claros bleef volharden in keihard verdedigen en full court press, werd het gat uiteindelijk toch nog groter. Met 113-85 viel het verlies wat aan de grote kant uit, maar de waarde daarvan is gering door het ontbreken van zo veel spelers.

Hanzevast - ZZ Leiden 113-85 (28-20, 33-22, 22-21, 30-22)
Topscorers Hanzevast: 
Ian Hanavan 21, Tautvydas Lydeka 17, Raoul Heinen 17, Kevin Melson 16 en Dwayne Archbold 13.
Scores ZZ Leiden: JS Nash 26, David Chiotti 17, Donald Wilson 16, Nick Curtis 12, Mick Burger 5, Frank Schaftenaar 5 en Johan Kuijper 4.