Nieuwsbericht

Tijd voor de laatste stap naar de finale

7 mei 2014

Vooraf hield niemand er rekening mee. Misschien één wedstrijdje winnen en dan uitgeschakeld worden door GasTerra Flames. Maar in de play-offs is alles mogelijk. Afgelopen dinsdag had Zorg en Zekerheid Leiden de kans om in Groningen plaatsing voor de finale af te dwingen. Dat is niet gelukt. Het moet dan maar donderdagavond in eigen huis gebeuren. Roep iedereen die de basketballers van Zorg en Zekerheid Leiden een goed hart toedraagt op om naar de Vijf Meihal te komen en Zorg en Zekerheid Leiden in een orkaan van lawaai naar de finale te schreeuwen en te zingen. Deze misschien wel belangrijkste wedstrijd van het jaar begint om 20.00 uur.

Juist in de play-offs, als het dus echt om de knikkers gaat, is thuisvoordeel van groot belang. Zorg en Zekerheid Leiden realiseerde dat al meteen door de eerste wedstrijd in Groningen met 44-73 te winnen. Het doet er verder niet toe of Zorg en Zekerheid Leiden daar nu zo goed speelde of dat GasTerra Flames juist een offday had. De stand was op dat moment 1-0 en Zorg en Zekerheid Leiden had het thuisvoordeel van de Groningers overgenomen.

In de tweede wedstrijd bleek het belang van een fanatieke aanhang. Al voor de wedstrijd was begonnen, werden op de tribune spreekkoren ingezet en ontstond een geweldig sfeertje. De supporters van GasTerra Flames werden telkens overstemd door de Leidse aanhang. In deze fantastische ambiance kon Zorg en Zekerheid Leiden bijna niet verliezen. Er waren momenten dat de bezoekers een kleine voorsprong namen, maar opgejut door de fans, coaches en medespelers wist Zorg en Zekerheid Leiden elk gaatje te dichten, waarna de tweede wedstrijd binnen was. Nog één winstpartij was nodig.

Die overwinning kwam er dan dinsdag niet. GasTerra Flames pakte ongeveer twee keer zoveel rebounds, terwijl Zorg en Zekerheid Leiden ook veel meer turnovers noteerde en persoonlijke fouten kreeg, al dan niet terecht. Het pleit voor de formatie van Toon van Helfteren dat Zorg en Zekerheid Leiden het vierde kwart toch nog met een 51-52 voorsprong kon beginnen. GasTerra Flames stond aan de rand van de afgrond, maar wist uiteindelijk toch nog de winst te grijpen. Met dank aan de supporters, aldus Ivica Skelin. “Voor het eerst dit seizoen hebben wij steun gekregen van de zesde man, want anders had het wel eens afgelopen geweest kunnen zijn.”

Donderdagavond krijgt Zorg en Zekerheid Leiden de kans om het in de eigen Vijf Meihal af te maken. Bij winst staat de Leidse ploeg voor het vierde achtereenvolgende jaar in de finale van de play-offs. In 2011 en 2013 leverde dat kampioenschappen op, in 2012 was EiffelTowers de sterkste.

In de NBA krijgen spelers en coaches na een titel altijd een kampioensring. Vaak doet een coach zo’n ring om voor een belangrijke wedstrijd. Als extra motivatie. Misschien moeten de bekers van de twee laatste landskampioenschappen donderdagavond dan maar in de kleedkamer worden neergezet. Daar doen de spelers het toch voor. Bedenk dat het voor veel spelers helemaal nieuw is. Alleen Kasper Averink, Worthy de Jong, Sean Cunningham, Mohamed Kherrazi en Mike Schachtner hebben een of meer landskampioenschappen in Leidse dienst meegemaakt. Het coach-duo natuurlijk ook, maar dit is een uitgelezen kans om dichter bij een nieuwe prijs te komen.

Kom op supporters, zorg dat je erbij bent, want de kaartverkoop gaat al weer heel snel. Smeer de kelen en zorg weer voor een uitstekende ambiance zoals afgelopen zaterdag. De spelers en coaches hebben het nodig. Met hulp van de zesde man moet de finale haalbaar zijn en hoeven we niet meer naar Groningen toe. Dan vieren we donderdagavond een feestje in de Vijf Meihal!