Nieuwsbericht

Supporter(s) in de Spotlight - 7: Ronald, Vincent en Rutger de Ligny

18 april 2014

De familie de Ligny: Devils en Blauwe brigade leden, en natuurlijk hebben ze een verhaal te vertellen. Het verhaal van een ZZ Leiden supporters familie.

Ruud sprak ze alle 3....DE SUPPORTER IN DE SPOTLIGHTS – RONALD, RUTGER, VINCENT DE LIGNY

In de spotlights deze keer drie leden van de roemruchte Blauwe Brigade en wel pa De Ligny en zijn zonen. Drie zeer trouwe supporters en niet meer weg te denken bij de wedstrijden van ZZ.

Wie zijn jullie?

Ronald: ,,Ik ben 61, werk voor defensie achter de servicebalie logistiek en het facilitair bedrijf. Ik ben daar gewoon burger en voor mij dus geen uniform vol strepen en sterren. Vroeger zat ik in de voetbalwereld bij Leidsche Boys, maar tegenwoordig meer bij korfbalclub Trigon waar ik allerlei vrijwilligerswerk heb gedaan en doe. Mijn vrouw Sarie gaat ook wel eens mee naar ZZ. Samen hebben we twee zoons. De ene is….

Rutger: ,,27 jaar geleden werd ik geboren en was toen nog heel jong. Ik werk bij drukkerij De Bink. Zij zijn ook sponsor van ZZ. Mijn hobby’s zijn korfbal, fitness en natuurlijk basketball. Ik heb een broer. Hij heet….

Vincent: ,,31 jaar, maar met en veel jongere uitstraling. Ik werk als ICT-er bij een bedrijf dat zich bezig houdt met het testen van medicijnen. En ja, ik korfbal ook en wel samen met Rutger in het derde van Trigon. Vergis je niet he; het is absoluut geen bierteam. We spelen echt heel serieus om de punten.”

Jij en ZZ.

Rutger en Vincent: ,,Dat we helemaal vanaf de start fans waren is overdreven. We stonden na het korfbal nog wel eens in de kantine als ZZ speelde of trainde (in de kantine komen we anders nooit hoor J) We zijn toen wel eens de zaal in gelopen om te kijken en waren al snel verslingerd. Wat de vaste plek betreft: eerst was het zoals gezegd de kantine, toen rechts van het aquarium en tegenwoordig links ervan. Yep, de plek van de harde kern.” Die plek is net even wat te veel voor Ronald: ,,Ik houd het op rechts, daar staan wat meer leeftijdsgenoten zullen we maar zeggen.

Vrijwilligerswerk.

Ruud Haamke heeft in Vincent en Rutger trouwe helpers. Rutger is zelfs een keer Birdie geweest. ,,Ja, de slechtste ooit.” voegt Vincent onmiddellijk toe. ,,Er waren hele spreekkoren joh!” Rutger gaat er nog steeds vanuit dat hij toegejuicht werd. De heren doen, net als hun pa, het nodige vrijwilligerswerk voor Trigon. Deze zomer begeleiden ze bijvoorbeeld een kamp met veertig kids.

Wat is je kippenvelmoment van ZZ?

(Eindelijk eens geen “de laatste verlenging tegen Gas Terra toen we kampioen werden, pfff.)

Vincent: ,,Wel voorspelbaar, maar voor mij natuurlijk ook de derde verlenging tegen Gas Terra. Nagelbijten, een geweldige sfeer en een fantastische wedstrijd. En toen we kampioen werden in Leeuwarden natuurlijk.”

Rutger: ,,Ik was erbij hoor thuis tegen Groningen, maar moest in de derde verlenging weg. Ik had kaarten voor de Toppers en niet alleen voor mezelf. Het ultieme moment heb ik gemist, maar ik heb zoveel moois gezien van ZZ.” Vincent: ,,Joh broer, zeg nou maar gewoon dat je kippenvel kreeg toen je Birdie mocht zijn.”

Ronald: ,,Mijn kippenvelmoment was een actie van de Blauwe Brigade. Ik was een behoorlijke opdonder met de fiets gevallen en lag in het ziekenhuis. Komen er een stel van die kerels met een reuzenfruitmand de kamer binnen. Slikken ja.”

(Het kippenvelmoment van de interviewer. Sjoerd is een supporter die tegenwoordig in Brussel woont. Rutger is hem ooit gaan ophalen daar om de volgende dag naar Leeuwarden te rijden voor de wedstrijd tegen Aris. Ware vriendschap.)

Welke speler moet in de Hall of Fame?

Vincent gaat voor David Chiotti om zijn kwaliteiten natuurlijk, die hem zelfs in het Italiaanse team bracht, maar ook door zijn passie en inzet. Rutger noemt aanvankelijk Danny Gibson, maar houdt het toch op Monta. Ronald gaat voor Seamus. ,,Die man had alles.”

Wat verwacht je van dit seizoen?

De drie zijn het erover eens dat de halve finale gehaald wordt tegen Gas Terra. Dat team wordt over een serie wedstrijden beter geacht. ZZ kan enorm goed spelen, maar daarna kan het weer dramatisch zijn. Leiden is in de breedte minder en te wisselvallig. Wedstrijden tegen Groningen zijn voor de Leidse supporters altijd bijzonder. Er is een vriendschappelijke band tussen beide groepen en ook de Groningse horeca op de Groote Markt wrijft zich in de handen bij de komst van de aanhang van ZZ.

Wat verwacht je van de supportersvereniging The Devils?

Die doen al veel is de mening. Ook de maatschappelijke betrokkenheid wordt geroemd en de naam van de Rollers. De presentatie bij de wedstrijden kan beter echter. Waarom staat de fanshop niet in de kantine of bij de ingang? Bij andere verenigingen is dat ook het geval. Ook het oprichten van een kidsclub lijkt de heren een puik idee.

Volg je de fansite?

Vincent: ,,Ik las alles, maar ben gestopt na het interview met je meissie Rutger haha.” Uiteindelijk blijken de Ligny’s trouwe lezers van de site gelukkig.

En dan wil ik dit nog even zeggen:

Rutger en Vincent: ,,ZZ moet zo nog lang doorgaan. De sfeer onder de supporters is er een van kameraadschap en samenhorigheid. De thuiswedstrijden zijn altijd gezellig en met de bus naar een uitwedstrijd is ronduit top. Dan hebben we nog eens de Blauwe Brigade. Dat is uniek voor basketball in Nederland. Ook buiten het seizoen en de wedstrijden zien we elkaar voor een barbecue, kaarten of gewoon lekker ouwehoeren. Maar laat een ding duidelijk zijn: volgend seizoen moeten we echt voor het kampioenschap gaan!”

Ronald: ,,Voor één keer hebben jullie gelijk jongens. Ik moet toch nog even wat toevoegen over de organisatie. Dat is net een geoliede machine. Al die vrijwilligers die er iedere keer weer staan. Petje af!”

De volgende thuiswedstrijd staan ze er weer: Ronald rechts, Vincent en Rutger links.