Nieuwsbericht

Nipt verlies bij Optima Gent

9 september 2007

Belgische basketballploegen zijn gek op rennen. Het liefst leggen ze de tegenstander van meet af aan een straf tempo op. Daar moet je dan goed mee om kunnen gaan en lukt dat niet, dat sta je in no-time op een forse achterstand. Het overkwam Zorg en Zekerheid Leiden vrijdag tegen Okapi Aalstar en het overkwam de ploeg zaterdag tegen Optima Gent. Na het eerste kwart (30-8) en kort daarna zelfs 37-8, moest daarom een achtervolging worden ingezet. Dat deed ZZ Leiden overigens knap. De resterende kwarten werden gewonnen, maar uiteindelijk lukte het nét niet: 81-77.

In de beginfase ging vrijwel niets goed. Een lay-up van David Chiotti, een vrije worp van Mick Burger, een dunk(je) van Nick Curtis en een driepunter van Donald Wilson waren de enige acties, die Leidse punten opleverden. Waar dat aan lag was een raadsel. De ploeg had dan wel aan het begin van de middag een training achter de kiezen, maar die was redelijk ontspannen en er was voldoende gerust.

Zoals de hele voorbereiding prima was, niet in de laatste plaats dankzij de inspanningen van fysio Kees Damen, die voor dit weekeinde was ingehuurd, maar die - als het aan de ploeg ligt - een contract voor het leven zou moeten krijgen. Hij nam bij de training bijvoorbeeld Vincent Krieger en Aron Royé apart en de eerste had daar zó veel baat bij, dat hij eigenlijk al had willen spelen. Damen vond dat echter te vroeg en de nieuwe spelverdeler beperkte zich daarom tot de warming-up.

De leiding van de aanval lag daarom opnieuw in handen van JS Nash, maar de Amerikaan kreeg de motor niet op gang en kon zelf ook al niets uitrichten. Het gevolg was een hopeloos lijkende achterstand, toen het tweede kwart nauwelijks was begonnen: 37-8. Het was om het schaamrood van op de kaken te krijgen.

Maar opeens gingen de wekkers gelijktijdig af. Die van Nash, Chiotti, Wilson en ook de rest van de ploeg wreef zich de slaap uit de ogen. En ondanks het gemis van Krieger, diens back-up Aron Royé en Sjors Besseling - hij bleef na zijn minuten van vrijdag toch weer aan de kant om zijn blessure rust te geven - liep het bij vlagen opeens als een trein.

Optima Gent, dat het vooral moet hebben van de Amerikanen Brian Freeman en John Turek (ex-Hanzevast) raakte aangeslagen en moest lijdzaam toezien, hoe ZZ Leiden de achterstand snel verkleinde. Bij de rust was het daardoor al weer een beetje een wedstrijd (47-33) en ZZ Leiden was nog niet klaar.

De eerste zes punten na de rust waren voor Leiden en het verschil werd zelfs zes na een driepunter van Burger en een vrije worp van Wilson (56-50). En het werd nog erger voor de thuisploeg in de fraaie Sportarena Tolhuis. Wilson zorgde halverwege het vierde kwart met zijn vierde driepunter voor 72-70 en Gent leek rijp voor de knockdown.

Coach Eric Rogiers vluchtte in een time-out en zag vervolgens hoe Nick Curtis op aangeven van Nash de kans op de gelijkmaker miste. ZZ Leiden had de Belgen op de rug, maar kreeg de schouders net niet op de mat. Dat kwam ook een beetje, omdat Nash té graag met een driepunter een voorsprong wilde pakken en omdat Wilson zichzelf in een aanvallende knoop draaide.

Optima Gent kon daardoor de krappe marge steeds in stand houden, ondermeer door twee vrije worpen van Mike Krikemans (ex-Bergen op Zoom) en een score van de Serviër Rados Krunslav. De vijfde driepunter van Wilson en twee time-outs van Ivo Boom in de laatste minuut, mochten daardoor niet meer baten.

JAN VAN DER NAT

Optima Gent - ZZ Leiden 81-77 (30-8, 17-25, 21-27 en 13-17).
Topscorers Gent: Brian Freeman 29, John Turek 17, Ike Ofoegov 8, Tony Bethel 7.
Scores ZZ Leiden: Donald Wilson 26 (5 x 3), JS Nash 18 (8 ast), Nick Curtis 14 (11 reb), David Chiotti 11 (10 reb), Mick Burger 4, Johan Kuijper 4.