Nieuwsbericht

Royaal verlies tegen Okapi Aalster

7 september 2007

AALST - Zorg en Zekerheid heeft in de eerste serieuze oefenwedstrijd op weg naar het seizoen 2007-08 van Okapi Aalstar een lesje in effectiviteit gehad. De ploeg van coach Ivo Boom had met name in de eerste helft geen antwoord op het bij vlagen perfect uitgevoerde transitie-basketball van de Belgische nummer zes. Bij de rust was het daarom al een kansloze zaak voor de Leidse ploeg: 52-32. In de tweede helft ging het iets beter en liep het verder nauwelijks verder op: 94-71.

Als het echt zo is dat je van nederlagen meer kunt leren dan van overwinningen, is er voor Boom en zijn assistent Alwin van der Pluym werk aan de winkel. Vooral verdedigend werd er vaak niet alert gereageerd en werden veel te veel rebounds weggegeven. De Belgen pakten de helft van de terugkaatsers onder de ring van ZZ Leiden en dat is natuurlijk veel te veel.

Ivo Boom mocht uiteraard terecht het niet beschikbaar zijn van zijn beide pointguards Vincent Krieger en Aron Royé aanvoeren als excuus. Daardoor moest een (te) groot beroep worden gedaan op JS Nash, die er eigen in zijn eentje voorstond. Af en toe kon hij worden afgelost door Donald Wilson, maar het spel verdelen is nu eenmaal niet zijn stiel.

Met 23 punten verschil verliezen van een Belgische middenmoter is overigens geen schande, want vorig week ging Upstairs Weert er in Aalst nog op met een verschil van 21 punten. Toch had het verschil kleiner moeten en kunnen zijn als er wat alerter was gespeeld.

Maar er gingen natuurlijk ook dingen goed. David Chiotti speelde lekker en maakte onder het bord zeven van zijn negen pogingen, terwijl hij ook nog eens een driepunter binnenmikte. Dat laatste deed Frank Schaftenaar ook bij zijn eerste balcontact na binnenkomst tussen de lijnen. JS Nash toverde er knap een paar ballen in onder de ring en Donald Wilson schoot zes van zijn tien schoten raak, waaronder twee driepunters.

Positief was in elk geval ook dat ZZ Leiden ervoor bleef spelen, ook toen van een echte wedstrijd allang geen sprake meer was. Dat voorkwam een heel grote nederlaag, want die dreigde toch bij 80-50 even. In die fase had de ploeg geen antwoord op de zuiver schietende Belgische ploeg, die overigens 74 van de 94 punten kreeg van de vijf Amerikanen in Aalster dienst.

Zaterdagavond speelt ZZ Leiden in België de tweede oefenwedstrijd. Dat is Dragons Gent de tegenstander.

Okapi Aalstar - ZZ Leiden 94-71 (28-12, 24-20, 24-16, 18-23)
Topscorers Aalst: Pablo Gonzales 19, Matt Lojeski 18, Damien Cantrell 17, Deandere Haynes 15.
Scores ZZ Leiden: David Chiotti 17, Donald Wilson 15, JS Nash 14, Nick Curtis 9, Johan Kuijper 7, Mick Burger 5, Frank Schaftenaar 3 en Sjors Besseling 1