Nieuwsbericht

Mitchell Plaat terug in Vijf Meihal

14 maart 2014

In 1977 meldde de Leidse Courant dat Parker Leiden met het aantrekken van Mitchell Plaat de selectie rond had. De toen 22-jarige spelverdeler bleek een gouden vondst te zijn en leidde zijn team in zijn eerste seizoen meteen al naar het kampioenschap. Zaterdag keert Mitchell Plaat na jaren vanuit de Verenigde Staten weer terug in zijn oude thuishaven om Zorg en Zekerheid Leiden te zien spelen tegen de Den Helder Kings (aanvang 20.30 uur).

Dat Plaat bij Parker Leiden terecht kwam, was min of meer te danken aan Theo Kinsbergen. De coach en grote baas van Kinzo kreeg de woede van andere clubs over zich heen toen hij voor veel geld spelers bij die clubs wilde ronselen. Dat leidde er toe dat Kinsbergen in Amerika naar spelers ging zoeken. Mannen als Jimmy Woudstra, Dan Cramer, Everett Fopma, Herman Pluim, Al Faber, Sid Bruinsma, Ron Kruidhof, John van Vliet, Mark ten Hoeve. Zo maar wat Nederlandse Amerikanen – mannen met een dubbel paspoort of wiens (voor)ouders van Nederlandse komaf waren. Zo ook Mitchell Plaat.

Plaat was voor Parker Leiden een goudhaantje. Sterk aan de bal, goed overzicht, fantastische passer en kon ook scoren als dat gewenst was. Zeker in de kleine, gemoedelijke, maar o zo warme Vijf Meihal speelde Parker in al die jaren zeer sterk. In het eerste seizoen van Parker, toevallig ook het eerste jaar van Plaat, werd het kampioenschap gepakt. Voor het eerst werd de titel beslist via de play-offs. Parker was als derde geëindigd, maar schakelde de nummer twee Nationale Nederlanden Donar in twee wedstrijden uit. Omdat koploper Falcon Jeans Den Bosch zich liet verrassen door Tripper Jeans Punch speelde Parker in de finale tegen de ploeg uit Delft. De beslissende derde wedstrijd werd in Ahoy gespeeld, waar Parker met speels gemak over Punch, met Toon van Helfteren en Jimmy Woudstra in de gelederen, heen denderde. Naast Plaat waren de grote mannen in dat jaar Arthur Collins, Sid Bruinsma, Harry Kip en Vic Bartolome.

Plaat zou vijf jaar voor Parker Leiden uitkomen. Vier keer werd de finale van de play-offs bereikt, maar in 1979, 1980 en 1981 was telkens EBBC/Nashua Den Bosch te sterk. In 1979 vond wel de beroemde wedstrijd in de Groenoordhallen plaats, waar 10.800 toeschouwers Parker zagen verliezen van Den Bosch. In het derde seizoen bereikte Parker Leiden de halve finale van de Europa Cup III. Emerson Varese was twee keer te sterk. In de Groenoordhallen werd het 87-89, in Varese 95-87. In beide wedstrijden was Plaat topscorer met 26 en 28 punten.

In zijn jaren voor Parker Leiden werd Plaat vier keer opgenomen in het All Star Team van de eredivisie: 1979, 1980, 1981 en 1982. In dat laatste jaar kreeg hij ook een plek in het All Defense Team, wat ongetwijfeld te danken was aan het aantal uren verdedigen dat coach Ton Boot de ploeg voorschotelde. Door het uitlekken van de komst van Kinsbergen als coach naar Leiden en verder nog spelers als Wilson Washington, Bob Miller, Scott Runia (Runia is nooit gekomen) en Randy Wiel plus het uitgelekte vertrek van Boot eindigde het seizoen in mineur. Niemand wilde meer werken voor het team en de Amerikanen Dave Downey en Steve Puidokas verkozen de flipperkast in de Vijf Meihal boven trainen.

Plaat vertrok zelf ook en speelde nog twee seizoenen voor Nashua Den Bosch. Dat leverde hem nog twee titels en een All Star verkiezing in 1984 op. De tweede titel, in het seizoen 1983/1984, werd gewonnen ten koste van Elmex Leiden. Na het winnen van de vierde wedstrijd, die in leiden werd gespeeld, waren de Bosschenaren kampioen en stond Plaat feest te vieren op de tafels in Leiden. Na dat seizoen vertrok hij, want Den Bosch kon het sterke guardduo Plaat/Cramer niet meer betalen.

In de zeven jaar dat Plaat in Nederland speelde, kwam hij 71 keer voor het Nederlands team uit. Hij was een van de spelers die met Oranje vierde werd op het EK van 1983 in Frankrijk. Met 24 punten had hij een grote inbreng in de belangrijke winstpartij tegen de Duitsers.

Zorg en Zekerheid Leiden neemt het vanavond op tegen Den Helder Kings. Een winstpartij zou de Leidse ploeg goed uitkomen in de race om de vierde plaats en thuisvoordeel in de eerste ronde van de play-offs. Maar Den Helder is de ploeg in vorm. Van de laatste negentien competitiewedstrijden werd alleen een keer van GasTerra Flames verloren.