Nieuwsbericht

Aartsrivaal uit Den Bosch komt op bezoek

27 februari 2014

Voor de vijfde keer staan SPM Shoeters en Zorg en Zekerheid Leiden zaterdagavond tegenover elkaar op het basketbalveld. In de onderlinge resultaten moest de Leidse ploeg het vier afleggen tegen de aartsrivaal, tijd om zaterdag 1 maart aan die negatieve reeks een einde te maken. Steun van de 'zesde man' is daarbij zeer welkom!

Dat moet dan wel zonder DeJuan Wright gebeuren. In de bekerwedstrijd tegen Matrixx Magixx brak de oud-speler van Den Bosch een middenhandsbeentje. Zijn hand zit in het gips en dat gaat nog wel even duren. Het is nu al uitgesloten dat de nieuwste aanwinst in het reguliere seizoen nog in actie gaat komen. Toon van Helfteren houdt er zelfs al rekening mee dat Wright dit seizoen helemaal niet meer inzetbaar zal zijn en zijn inbreng beperkt zal blijven tot drie wedstrijden. Een fikse tegenvaller, want een speler van het kaliber Wright geeft een team echt een kwaliteitsimpuls en is veel meer dan een versterking in de breedte.

Maar sinds de komst van Wright is er wel een frisse wind gaan waaien in de selectie. Niet alleen werd er niet meer verloren (goed, winst tegen Challenge Sports Rotterdam en Maxxcom BSW komt niet bepaald onverwacht), de spelers staan ook weer met plezier op het veld. Oude kernwoorden als strijdlust, bezieling en spelen met het hart doen weer opgang voor het team van Zorg en Zekerheid Leiden. Worthy de Jong en Whit Holcomb-Faye weten weer wat scoren is en Mohamed Kherrazi demonstreert wat spelen met het hart inhoudt. Sean Cunningham en Kasper Averink lieten op het All*Star Gala leuke dingen zien. Onder de borden staan Joshua Duinker en Kevin Thompson hun mannetje. En wie bel je als je een drietje nodig hebt via een pick 'n roll met een van de centers? Juist, Mike Schachtner.

Matrixx Magixx heeft dat geweten. Ondanks dertien rake driepunters en een voorsprong van twee punten bij het ingaan van de laatste minuut (met de uitwedstrijd meegeteld was het verschil dus eigenlijk drie punten) werd de ploeg uit Wijchen alsnog een halt toegeroepen. Het team zette Matrixx Magixx zo onder druk dat de bezoekers fout op fout stapelden en Zorg en Zekerheid Leiden zich via een 76-73 overwinning alsnog toegang verschafte tot de halve finale van het bekertoernooi. Met Aris als tegenstander is de kans op een plaats in de finale zelfs groot. Het was overigens de eerste keer in vijf wedstrijden van Matrixx Magixx wist te winnen.

Wat SPM Shoeters betreft, is het recept wel duidelijk. Tai Wesley zal weer het aanspeelpunt in de post zijn en zich zodanig vrij weten te spelen om makkelijke schoten te nemen. Zijn spinmove richting de baseline mag toch ook wel als bekend bij de Leidse spelers verondersteld worden. Zodra Wesley in foutenlast zit, zijn er tegen SMP Shoeters kansen. In vrijwel alle Bossche nederlagen was Wesley door foutenlast zeker voor rust geen factor, en soms zelfs de hele wedstrijd niet.

De hele verdediging op Wesley focussen, is wel vragen om problemen. Vanuit de post is Wesley een goede passer. Inside kan Stefan Wessels daarvan profiteren, aan de buitenkant lopen dan nog schutters als Kees Akerboom, David Gonzalvez en Ali Farokhmanesh rond. Een redelijk uitgebalanceerd team, maar als Zorg en Zekerheid Leiden de positieve lijn van de afgelopen weken door weet te zetten, dan is er veel mogelijk.

De wedstrijd in de Vijf Meihal begint om 20.30 uur. Zorg dat je erbij bent, want dit wordt weer een ouderwets avondje spektakel!