Nieuwsbericht

ZZ Leiden 2 weert zich dapper

1 september 2007

Het eredivisieteam van Zorg en Zekerheid Leiden heeft ‘uiteraard' het ZZ Leiden on Tour-toernooi in Katwijk gewonnen. Dat was de ploeg van Ivo Boom aan zijn stand verplicht. Maar de sympathie van de 200 toeschouwers in de Katwijkse sporthal Cleyn Duin ging uit naar het tweede team, tegenstander in de finale.

De ‘reserves' onder leiding van Martin Hoekstra en Lennert Dorrepaal lieten fris basketball zien, namen brutaal de leiding en bleven heel lang in het spoor van het eerste team. Met uiteindelijk 94-67 waren de duiven (te) zuur voor ZZ Leiden 2, dat een veel kleinere nederlaag verdiende.

Het tweede team is iets langer in training, omdat de competitie vroeger begint dan de eredivisie. De automatismen zaten er daarom al wat beter in en dat betaalde uit in de eerste helft. ZZ Leiden 1 had de nodige moeite om het eerste kwart niet met een achterstand af te sluiten: 19-19. Even viel er een gaatje, maar driepunters van wedstrijdtopscorer Bram Sieben (foto) en Kevin Tjin-a-Koeng zorgden voor 33-33. Toch was er bij de rust een gat op basis van pure kwaliteit, hoewel het eerste niet echt lekker speelde: 48-36.

De mannen van Hoekstra en Dorrepaal wilden nog niet opgeven en knokten keihard terug. Het derde kwart werd zelfs met 21-18 gewonnen, zodat het gaatje na dertig minuten nog maar negen punten was. Ook in het vierde kwart kon de hoofdmacht niet echt overtuigen. Het tempo was vaak te laag (Boom: ‘We hadden geen goede benen, vanavond') en het tweede verdedigde goed. Af en toe werd de afspraak om niet te hard te spelen ten einde onnodige blessures te voorkomen, geschonden en vielen de arbitrale beslissingen uit in het nadeel van de underdog, die mede daardoor - en aan het slot wat conditiegebrek - met te grote cijfers verloor.

Topscorers ZZ Leiden 1: Donald Wilson 20, Nick Curtis 20 (11 reb), David Chiotti 20 (10 reb) en JS Nash 14. ZZ Leiden 2: Bram Sieben 22, Bob de Graaf 12 en Niels Wytzes 10 reb.

Geheel volgens de logica werd MSV derde door een dikke zege op Leiderdorp en was de vijfde plek voor LUSV, dat van thuisploeg STOL-Grasshoppers won.