Nieuwsbericht

Help ZZ Leiden naar de halve finale!

18 februari 2014

Zorg en Zekerheid Leiden kan zich woensdagavond 19 februari plaatsen voor de halve finale van het Nederlandse bekertoernooi. De Leidse ploeg moet met minstens twee punten verschil winnen van Matrixx Magixx om zich onder de laatste vier te scharen. Om dat te realiseren, is een volle Vijf Meihal gewenst. De steun van de zesde man kan in dit soort belangrijke wedstrijden van doorslaggevend belang zijn. De wedstrijd in de Vijf Meihal begint om 20.00 uur.

De kwartfinale in het bekertoernooi bestaat uit twee wedstrijden. In de eerste wedstrijd ging Zorg en Zekerheid Leiden in Wijchen met 62-61 ten onder tegen Matrixx Magixx. De ploeg van Toon van Helfteren was twee weken terug echter niet compleet. Sean Cunningham zat een schorsing van één wedstrijd uit en DeJuan Wright was nog niet speelgerechtigd. Met een grotere rotatie zou Zorg en Zekerheid Leiden toch een goede kans moeten maken.

Wright maakte zijn debuut voor Zorg en Zekerheid Leiden in de uitwedstrijd tegen Challenge Sports Rotterdam en maakte vervolgens ook de nodige minuten in de thuiswedstrijd tegen Maxxcom BSW. De andere nieuwkomer Kevin Thompson begint ook steeds beter zijn draai te vinden. Beide wedstrijden werden gemakkelijk gewonnen (51-84 en 81-51). De spelers stralen weer zelfvertrouwen uit en wat misschien nog wel belangrijker is, er is weer beleving in de ploeg en de spelers hebben er weer plezier in.

Dat laatste is goed om te zien. Nu is het niet zo moeilijk om leuke dingen te doen tegen twee ploegen die om diverse redenen momenteel niet goed presteren, het is natuurlijk veel belangrijker om te zien wat de Leidse ballers doen als de tegenstand van een ander kaliber is. En dat is Matrixx Magixx zeer zeker. Tegen de ploeg uit Wijchen heeft Zorg en Zekerheid Leiden al vier keer verloren, de Open Dag even meegeteld. Een mooi moment om woensdag met een beter ingespeelde ploeg die negatieve reeks een halt toe te roepen.

Om dat te doen, moet Zorg en Zekerheid Leiden een antwoord zien te vinden op het snelle spel van Matrixx Magixx. Vooral de driepunter is een geducht wapen van de Wijchenaren. In de laatste competitiewedstrijd in de Vijf Meihal verdween een voorsprong van Zorg en Zekerheid Leiden in het derde kwart als sneeuw voor de zon als gevolg van een waar bombardement van buiten de cirkel. Thijs Vermeulen, Stefan Mladenovic en Patrick Ricard (de laatste wedstrijd in Leiden ongrijpbaar) hebben geen moeite met lange afstandsschoten, maar ook de sterke power forward Robbie Sihota kan die afstand met gemak aan. Juist het uitstappen van Sihota, die altijd een verdediger met zich mee trekt, zorgt weer voor veel ruimte in de bucket. Drivende spelers als Kelvin Martin en Dimeo van der Horst worden dan weer gevaarlijker. Onder de borden heb je dan nog twee mannen van 2.09 meter in Sjors Poels en Nick Oudendag. Zij wisselen elkaar af en hebben wel de neiging om verdedigend in de weg te staan.

De ploeg van Michael Schuurs is een geduchte tegenstander; een mooie testcase voor Zorg en Zekerheid Leiden om te zien waar de ploeg met de nieuwe aanwinsten nu staat. De puzzelstukjes lijken langzaam op hun plaats te gaan vallen. Als de Leidse formatie na vier keer tien minuten één punt meer heeft gescoord, dan wordt er vijf minuten verlengd. Met steun van de zesde man moet het mogelijk zijn om Zorg en Zekerheid Leiden naar de laatste vier te schreeuwen.

De nationale beker is de kortste weg naar succes, luidt een bekende uitspraak. De bekerwinnaar van 2010 en 2012 weet dat maar al te goed. Mocht Zorg en Zekerheid Leiden de tweestrijd tegen Matrixx Magixx winnend afsluiten, dan stuit de ploeg in de halve finale op Aris Leeuwarden. Je wint niet even zo maar van de Friese formatie, maar Aris is wel van een minder kaliber dan de twee andere halve finalisten (SPM Shoeters en GasTerra Flames) die tegen elkaar uitkomen.