Nieuwsbericht

Trekt ZZ Leiden de lijn van donderdag door?

14 februari 2014

Na Challenge Sports Rotterdam ontmoet Zorg en Zekerheid Leiden zaterdag 15 februari wederom een laagvlieger. Het zonder Amerikanen spelende Maxxcom BSW neemt de laatste plaats in met slechts één winstpartij. Een prima gelegenheid om de nieuwkomers DeJuan Wright en Kevin Thompson flink tijd te geven om te wennen aan de nieuwe systemen en hun teamgenoten. Want als straks de betere ploegen op bezoek komen, dan is het handig om zoveel mogelijk munitie aan boord te hebben.

Voor de start van het seizoen werd er weinig verwacht van Maxxcom BSW. De ploeg van de rookie-coach Niels Vorenhout doet het dit jaar zonder Amerikanen. Er is bewust gekozen voor Nederlandse spelers. Zij maken een positieve ontwikkeling door en worden door schade en schande wijs. Dat leverde een buitengewoon verrassende overwinning op Landstede Basketbal op. Aris Leeuwarden kwam in Weert twee keer met de schrik vrij. In beide gevallen had Maxxcom BSW de overwinning al in de tas zitten, maar twee buzzerbeaters (de laatste keer aan het slot van de verlenging) bekroonden de inhaalraces van Aris Leeuwarden.

De eerste wedstrijd tussen beide ploegen in Leiden was er een met twee gezichten. Voor de pauze leken de Limburgers niet te kunnen missen en werd er halverwege een 25-35 voorsprong genomen. Na de pauze viel Weert stil en kwam Zorg en Zekerheid Leiden rap naderbij. Via 44-45 na drie kwarten werd er met 66-59 gewonnen. De twee wedstrijden in Weert leverden ruime zeges op voor de Leidse ploeg. Voor de competitie werd het 53-104 en in de beker 44-64.

Maxxcom BSW heeft ook nog eens de pech dat de ploeg geregeld wordt getroffen door langdurig blessureleed. In de eerste competitieronde lag Roman Grigoryev, de makkelijk scorende Russische Nederlander, er een dikke maand uit. Begin december haakten Dyon Doekhi en Sjors Besseling voor ruim twee maanden af. Doekhi maakte vorige week zijn rentree, de kans is groot dat Besseling morgenavond in Leiden weer aanhaakt. Aan de andere kant is Joost Padberg nu weer voor nog zeker een maand uitgeschakeld. Het maakt het trainen en spelen er niet makkelijker op voor coach Vorenhout.

Zorg en Zekerheid Leiden beschikt met de komst van DeJuan Wright en Kevin Thompson over een bredere selectie en dat is wel zo prettig voor coach Toon van Helfteren. Thompson laat de laatste wedstrijden zien dat hij niet alleen goed kan rebounden, maar dat hij ook in staat is om ballen onder het bord af te ronden. Waarbij hij af en toe geholpen wordt door zijn enorme kracht. Zo vloog Marcel Aarts al eens door de bucket in de wedstrijd tegen SPM Shoeters.

Met zijn spel oogstte Wright al meteen lof en bewondering bij het massaal naar Rotterdam afgereisde Leidse publiek. Goede passes, snelle drives of hoge jumpers vanuit de post, Wright draait er zijn hand niet voor om. Het zal niet lang duren voordat hij zijn uitgebreide repertoire aan dunks laat zien.

In Rotterdam waren tien spelers aanwezig, alle tien spelers hebben minuten gekregen en gescoord. Wright kreeg de meeste speeltijd met 26,22 minuten. Vijf man bereikten de dubbele cijfers: Duinker 16, Schachtner 14, Wright 12, Thompson 11 en Cunningham 10. Het Leidse publiek kan er maar beter voor gaan zitten, want als het net zo loopt als in de uitwedstrijd voor de competitie, dan valt er weer heel wat te genieten. De wedstrijd begint om 20.30 uur.