Nieuwsbericht

Zorg en Zekerheid Leiden valt in de prijzen

11 februari 2014

Bij de uitreiking van de Leidse sportprijzen van 2013 was Zorg en Zekerheid Leiden gisteravond goed vertegenwoordigd. Toon van Helfteren werd uitgeroepen tot Coach van 2013, het complete team van Zorg en Zekerheid Leiden bleef de waterpolosters van ZVL en de tafeltennissers van Scylla voor in de strijd om de beste Leidse Sportploeg van het Jaar. De prijzen werden bekend gemaakt tijdens de traditionele feestavond van de Leidse Sport Federatie.

Landskampioen worden is een belangrijke stap naar de uitverkiezing tot Sportploeg van het Jaar. Voor Zorg en Zekerheid Leiden gaat die vlieger in elk geval wel op. In beide kampioensjaren (2011 en 2013) werd de Leidse basketbaltrots naderhand uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar.

In het seizoen 2010/2011 boekte Zorg en Zekerheid Leiden veel succes. De allereerste wedstrijd om de SuperCup, tegen GasTerra Flames, werd door de Leidse basketballers in hun voordeel beslist. In de finale van de play-offs stuitten beide ploegen weer op elkaar. Thuisvoordeel bleek ontzettend belangrijk. Na zes wedstrijden mocht Zorg en Zekerheid Leiden de beslissende zevende wedstrijd in de eigen Vijf Meihal spelen. In een zinderende wedstrijd werd het kampioenschap na drie verlengingen in de wacht gesleept. Het leverde de ploeg begin 2012 de prijs van Leidse Sportploeg van 2011 op. Toon van Helfteren werd uitgeroepen tot Coach van het jaar 2011.

Sportief gezien was het seizoen 2011/2012 ook geen slecht jaar voor Zorg en Zekerheid Leiden. De ploeg veroverde opnieuw de SuperCup, pakte voor de tweede keer de Nederlandse beker en bereikte de laatste zestien in de EuroChallenge. Maar de kers op de taart ontbrak. Zorg en Zekerheid Leiden moest in de finale van de play-offs de titel afstaan aan EiffelTowers Den Bosch. Ook de prijs voor de beste Leidse Sportploeg van het Jaar ging aan de neus van Zorg en Zekerheid Leiden voorbij. Vorig jaar viel de eer te beurt aan de waterpolosters van ZVL.

Het seizoen 2012/2013 zorgde voor een bijzonder hoofdstuk in de annalen van Zorg en Zekerheid Leiden. In februari zaten Toon van Helfteren en Raoul Straathof na een blamerende nederlaag tegen BC Apollo nog met hun handen in hun haar. Ze vroegen zich af of ze de ploeg weer op de rails zouden kunnen krijgen. Achteraf gezien was dit het keerpunt in het seizoen. Opeens was iedereen fit en werd er tot aan de play-offs goed getraind en gespeeld. Daardoor eindigde Zorg en Zekerheid Leiden nog als tweede in de competitie. De play-offs gaan ook de geschiedenisboeken van het Nederlandse basketbal in. Nog nooit eerder wist een ploeg in een clean sweep het landskampioenschap te veroveren. In drie series zette Zorg en Zekerheid Leiden een 10-0 record neer.

Het wekt dan ook geen twijfel dat deze unieke prestatie voor de jury van de Leidse Sportprijzen voldoende reden was om Zorg en Zekerheid Leiden weer uit te roepen tot de beste Leidse Sportploeg van 2013. Ook Toon van Helfteren heroverde zijn titel als Coach van het Jaar, maar hij schoof de prijs graag door naar zijn assistent Raoul Straathof voor bewezen diensten.

Gerard van den Berg, zelf speler bij BS Leiden en supporter van het eerste uur van Zorg en Zekerheid Leiden, viel ook in de prijzen. Van den Berg is de eerste – en tot nu toe enige – Nederlander die in het bezit is van de achtste dan taekwondo. Hij werd winnaar van de door het Leidsch Dagblad georganiseerde publieksprijs.

Op de foto van Marja van Tilburg staat Ajacied Ricardo van Rhijn, voor de derde maal op rij uitgeroepen tot Leids Sportman van het Jaar, tussen de spelers van Zorg en Zekerheid Leiden.