Nieuwsbericht

ZZ 1 en 2: samen 253 punten

31 augustus 2007

Natuurlijk stond tevoren al vast dat Zorg en Zekerheid tegen STOL-Grasshoppers geen echte wedstrijd kon worden. Daarvoor is het verschil tussen een eredivisieteam en een bescheiden opererende ploeg als Grasshoppers gewoon te groot. De vraag was alleen: hoe veel te groot? Het antwoord na veertig minuten vermakelijk basketbal: bijna honderd punten.

Dat het uiteindelijk 'slechts' 133-40 werd kwam meer door wat slapte bij ZZ Leiden in het derde kwart, dan door de tegenpartij. Natuurlijk kwam de ploeg van Ivo Boom in de finale van het 'ZZ Leiden on Tour-toernooi' in Katwijk. Tegen het eigen tweede team (zaterdag 19.30 uur), want dat won ook al met grote cijfers van Leiderdorp: 120-40 met Bram Sieben (29), Michael Kool (16) en Jerome Hoste (15) als topscorers.

Het ging coach Ivo Boom in dit potje vooral om spelen in een hoog tempo, zuinigheid met de bal en experimenteren met diverse combinaties, zonder Vincent Krieger en Sjors Besseling, die beiden licht gebleseerd aan de kant bleven. In de eerste helft maakte het niet uit wie er in het veld stonden. De basis vijf (Curtis, Nash, Chiotti, Wilson en Royé) zette de toon naar 13-0, maar met drie Amerikanen op de bank werd het 39-11 bij de eerste korte pauze.

Met gallery-play (twee heerlijke alley-oops van Curtis op aangeven van eerst Royé en daarna Burger) en een flink tempo was het bij de rust 74-16. Boom wenste het gas op de plank te houden en pakte al na negentig seconden in de tweede helft een time-out, toen ZZ Leiden nog niet had gescoord. Maar de slapte bleef en STOL-Grasshoppers kon de eerste vijf minuten zelfs afsluiten op 12-9 en mocht met opgeheven hoofd naar de kant tussen het derde en vierde kwart met een 22-18 'nederlaag'.

In het laatste stukje was het een ander verhaal. De eerste Katwijkse score kwam pas op 3:12 van het einde en toen had ZZ Leiden er in het vierde kwart al een 31-0 run opzitten. De honderd verschil lagen binnen bereik, maar zover kwam het, gelukkig en terecht voor het dappere STOL-Grasshoppers, niet.