Nieuwsbericht

Aris staat garant voor hoge scores

30 januari 2014

Na de winst van afgelopen woensdag tegen BC Apollo kan Zorg en Zekerheid Leiden de winning streak in eigen huis zaterdag uitbreiden naar twee. Aris Leeuwarden, de nummer zeven in de Dutch Basketball League, komt op bezoek in de Vijf Meihal. Tot nu toe werden beide duels tegen de Friezen gewonnen, maar eerder behaalde successen zijn zeker geen garantie voor de toekomst.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft het niet makkelijk dit seizoen, maar de wedstrijd tegen BC Apollo bood twee spelers de gelegenheid om even uit een dal te kruipen. Worthy de Jong gooide voor de rust nog wel de nodige ballen weg en twee punten waren nou ook niet bepaald om over naar huis te schrijven. De swingman revancheerde zich na rust op een prima wijze. Eindelijk waren daar weer de baselinedrives waarbij De Jong even onder de ring doorzweeft om aan de andere kant van de ring te scoren, al vliegend allerlei tegenstanders ontwijkend. Of die ene enorm hoge tip-in waarbij hij ver boven de toch niet bepaald kleine Lucas Steijn sprong.

Of neem nou Mohamed Kherrazi. Zijn zelfvertrouwen was tot op het vriespunt gedaald. Geen bal viel goed en soms leek het alsof hij groene zeep aan zijn vingers had. Hard werken in de verdediging en de rebound deed Kherrazi wel, maar in de aanval was het net alsof Zorg en Zekerheid Leiden een mannetje minder had. Een wedstrijd met 13 punten en 8 rebounds was precies wat hij volgens de dokter nodig had. Kherrazi beaamde dat. “Zo’n wedstrijd had ik echt nodig. De laatste weken was mijn zelfvertrouwen behoorlijk gedaald. Alles bleef maar mis gaan. Nu vielen de ballen weer. Het is, met alle respect, wel tegen BC Apollo, liever doe ik het tegen een ploeg als GasTerra Flames, maar dit geeft wel een goed gevoel. Laten we nu maar kijken naar de toekomst.”

Omdat Sean Cunningham flink aan de scorebel trok (22 punten betekent een persoonlijk record als speler van Zorg en Zekerheid Leiden), Kevin Thompson ondanks zijn vijf fouten in nog geen zestien minuten liet zien dat hij goed kan rebounden en Bas Nelemans heerlijk energiek over het veld bewoog, viel het gemis van de aan zijn rug geblesseerde Josh Duinker, toch de topscorer en toprebounder van de ploeg, nauwelijks op. De ‘Aussie’ hoopt er vanavond weer bij te zijn.

Op de een of andere manier ligt het spel van Aris Leeuwarden de Leidse ploeg wel. Niet alleen dit seizoen, sla de geschiedenisboeken er maar op na. Vrijwel altijd werd er flink gescoord. Uitslagen waarin beide teams boven de honderd uitkomen, komen de laatste jaren niet meer voor, maar tachtigers of negentigers zijn eerder regel dan uitzondering. Zo ook dit seizoen. De beste aanvallende prestatie leverde Zorg en Zekerheid Leiden in Weert toen de ploeg tegen Maxxcom BSW 104 punten liet aantekenen. Maar op plaats twee en drie komen toch de scores tegen Aris. In Leeuwarden werd het eind november 78-94, enkele weken daarvoor werd het in Leiden 84-66.

Aanvallend lijkt het dan wel snor te zitten voor Zorg en Zekerheid Leiden, de theorie van Toon van Helfteren om de tegenstander onder de zeventig punten te houden, zou zo maar weer eens onderuit gehaald kunnen worden. De Friezen doen geen 24 seconden over een aanval, maar pakken het eerste vrije schot dat ze tegenkomen en dat is vaak via een fastbreak. Darius Theus, de ongekroonde koning van de steal, speelt constant in de overdrive en jongens als Tjoe de Paula en Dexter Hope rennen graag mee. Nathan Healy, die in Leeuwarden tegen Leiden zijn debuut maakte, komt door een tekort aan wedstrijden niet in de statistiekenlijstjes voor, maar zijn gemiddelde van 15.9 punten per wedstrijd zou wel goed zijn voor een tweede plaats bij de topscorers.

Onder het bord ligt de zwakte van Aris. Stephen Lumpkins is wel een lepe center met een heerlijk linkerhandje, maar daarachter is het toch wat karig. Op de wings lopen dan nog spelers als Tom Snikkers, een speler met een Nederlands paspoort, en Tim Kamczyc zijn geen constante sterkmakers. Bij dit duo is het de vorm van de dag die bepaalt wat ze gaan brengen.

Vlak trouwens niet uit dat Aris ook zelfvertrouwen heeft getankt. Twee wedstrijden op rij tegen Challenge Sports Rotterdam werden ruim gewonnen, waardoor Aris al zo goed als zeker in de halve finale van de beker staat. Tjoe de Paula deed beide duels niet mee, want hij was geschorst, maar zaterdag is hij er weer gewoon bij.

Hoe dan ook, de kans is groot dat er flink gescoord gaat worden en dat zeker Aris korte aanvallen gaat spelen. Het spel zal dus op en neer golven en dat levert altijd wel aantrekkelijke situaties op. Kom naar de Vijf Meihal en mis dit spektakel dan ook niet. De tip-off is om half negen.