Nieuwsbericht

Brengt BC Apollo opnieuw de ommekeer teweeg?

28 januari 2014

Zorg en Zekerheid Leiden is het nieuwe jaar niet goed begonnen. Afgezien van de logische bekerwinst in Weert, is er alleen van Landstede Basketbal gewonnen. Matrixx Magixx en GasTerra Flames namen twee punten mee uit de Vijf Meihal, in Den Helder had de Leidse ploeg weinig in te brengen tegen de Kings. Het programma biedt nu twee thuiswedstrijden op die allebei winst op kunnen leveren. Te beginnen met BC Apollo, woensdagavond 20.00 uur in de Vijf Meihal.

Het wil dit seizoen nog niet echt vlotten met Zorg en Zekerheid Leiden. Van de twintig competitiewedstrijden werd er maar liefst negen keer verloren. Het is lang geleden dat Zorg en Zekerheid Leiden zichzelf terugvond op de zesde plaats in de Dutch Basketball League. Het belangrijke thuisvoordeel in de eerste ronde van de play-offs staat nadrukkelijk op de tocht. Maar er zijn nog zestien speelronden te gaan en in de top kan iedereen van elkaar winnen.

Nagenoeg een jaar geleden kwam Zorg en Zekerheid Leiden op een druilerige zondagmiddag in de Apollohal van een koude kermis thuis. Het zonder Amerikanen spelende BC Apollo had de Leidse trots met 72-69 verslagen. Een maand eerder had Zorg en Zekerheid Leiden de Amsterdammers nog met 100-49 afgedroogd. Het was een dag dat Toon van Helfteren het allemaal ook niet meer wist. Het was ook een fase waarin Tony Gallo het veld moest ruimen voor Antoine Young. Na die nederlaag zette Zorg en Zekerheid een goede reeks neer. Het leek alsof de puzzelstukjes één voor één in elkaar vielen. Waar dat toe leidde, is bekend. Met een clean sweep was er weer een feestje te vieren voor de Leidse formatie.

Ook nu bevindt Zorg en Zekerheid Leiden zich weer in een onrustig vaarwater. De tegenvallende Jason Conrad is vervangen door Kevin Thompson, maar deze spierbundel is nog nadrukkelijk op zoek naar zijn Slowaakse vorm en zijn rol in de Leidse formatie. Het is natuurlijk ook niet eenvoudig om dit in een paar dagen te realiseren. Zeker niet als enkele spelers geplaagd worden door fysiek malheur en een grotere groep spelers niet de vorm heeft van vorig seizoen of aan de hooggespannen (misschien wel te hoog?) verwachtingen weet te voldoen.

Dat de ploeg kwaliteiten bezit, behoeft geen betoog. Worthy de Jong en Josh Duinker zullen aan het eind van het seizoen op veel verlanglijstjes van binnen- en buitenlandse clubs voorkomen. Maar de grote vraag voor nu is, wanneer de puzzelstukjes dit seizoen in elkaar gaan vallen. Dit moet dan gepaard gaan met het oplossen van twee problemen waarmee Zorg en Zekerheid Leiden dit seizoen opvallend veel last van heeft, namelijk het zwakke rebounden in de verdediging en het vele balverlies. Tegen GasTerra Flames bleek dit opnieuw duidelijk.

Vorig seizoen zorgde de nederlaag tegen BC Apollo voor de ommekeer, laat dat dit jaar dan eens met de wedstrijd tegen BC Apollo in gang worden gezet. De Amsterdammers hebben zo hun eigen problemen. Een van hun belangrijkste spelers, de 2.13 meter lange Robert Krabbendam, stapte vorige week over naar Rotterdam Basketbal College, dat sinds vandaag als Challenge Sports Rotterdam verdergaat. Verder missen de Amsterdammers nog de noeste zwoeger Joël Brandt. Een deel van de selectie is niet in staat om wekelijks op eredivisieniveau te acteren. Dit heeft al eerder geleid tot de terugkeer van de 35-jarige oud-international Harvey van Stein.

Aron Royé is de belangrijkste speler van BC Apollo. Hij kan de bal opbrengen, schoten voor zichzelf creëren en een tegenstander gek maken, wat Whit Holcomb-Faye de vorige keer moest ervaren. Zonder Royé is het opbrengen van de bal een groot probleem voor de ploeg van Hakim Salem.

Mark Ridderhof is een schutter die de laatste vier wedstrijden steeds in de dubbele cijfers zat. Verdedigend is Berend Weijs altijd wel een lastige hindernis. De 2.07 meter lange Weijs heeft uitschuifarmen waardoor hij veel schoten weet te blokken. Niet voor niets is hij de beste shotblokker van de Dutch Basketball League. Aanvallend is Weijs geen hoogvlieger, hoewel hij afgelopen zondag tot de ontdekking kwam dat hij een aardige driepunter los kan laten. Maar liefst drie keer trof zijn bom doel.

Een andere gevaarlijke speler is Lucas Steijn. In het eerste duel in Amsterdam was vooral de 2.08 meter lange center er verantwoordelijk voor dat Zorg en Zekerheid Leiden de Amsterdammers lang naast zich moest dulden.

Ook al is BC Apollo momenteel dan een laagvlieger, de ploeg blijkt dit seizoen iedere keer weer in staat om het Zorg en Zekerheid Leiden lastig te maken. De Leidse ploeg kan steun van het publiek dan ook zeker gebruiken, vooral als het allemaal wat minder gaat dan in voorgaande jaren. Help mee om de trein van Zorg en Zekerheid Leiden weer op de rails te krijgen!