Nieuwsbericht

Maakt Groningen het beste in Leiden los?

23 januari 2014

Voor de derde keer dit seizoen kruisen GasTerra Flames en Zorg en Zekerheid Leiden zaterdag de degens met elkaar. De topper tussen de twee rivalen (buiten SPM Shoeters zijn er eigenlijk geen andere clubs die nu al het predicaat rivaal verdienen) speelt zich af in de Vijf Meihal, aanvang 20.30 uur. Zo’n topwedstrijd verdient gewoon een goed bevolkte Vijf Meihal met supporters die elkaar met gezang proberen te overstemmen. Kortom, topentertainment in de Vijf Meihal.

Het eerste treffen vond op 5 oktober plaats in de Vijf Meihal. Twee incomplete formaties stonden tegenover elkaar. Bij Zorg en Zekerheid Leiden, dat na de voorbereiding en de strijd om de SuperCup louter nederlagen had geleden, ontbrak Whit Holcomb-Faye. GasTerra Flames moest het stellen zonder Arvin Slagter (voor hem kwam de wedstrijd in zijn oude thuishaven een week te vroeg), Dan Coleman en Jessey Voorn. Deze wedstrijd leverde een 69-63 zege voor Zorg en Zekerheid Leiden op.

De basis voor de overwinning werd al voor rust gelegd. Sean Cunningham was ‘smoking hot’ en schoot de ene na de andere bal raak. Toen de stofwolken waren opgetrokken, gaf het scorebord 36-22 in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden aan. Moest GasTerra Flames het voor rust vooral hebben van routinier Jason Dourisseau – bezig aan al weer zijn vijfde seizoen in Groningse dienst -, na de pauze was Cashmere Wright opgewarmd. De kwikzilveren spelverdeler besloot ook maar eens wat bommetjes te gaan droppen. Met als gevolg dat het halverwege het vierde kwart weer gelijk stond: 55-55. Zorg en Zekerheid Leiden bezweek niet. Cunningham en Josh Duinker benutten wat vrije worpen. Duinker kreeg er twee toegewezen nadat hij een gemiste vrije worp van Cunningham had afgevangen. In de slotfase pakte Worthy de Jong nog enkele steals om daarmee de eerste zege van het seizoen voor Zorg en Zekerheid Leiden veilig te stellen.

In de return in Groningen waren beide ploegen niet compleet. Mohamed Kherrazi was disciplinair gestraft door Toon van Helfteren, aan de andere zijde ontbraken Voorn en Coleman nog steeds. Daar staat dan wel tegenover dat Jeff Robinson in die periode nog voor de Groningers uitkwam.

Ook nu was er sprake van een spannende ontmoeting waarin beide ploegen weinig voor elkaar onderdeden. Pas in het laatste kwart, dat aanving bij 50-47 voor de thuisploeg, sloeg GasTerra Flames het beslissende gaatje om met 70-61 te winnen. Vooral de diepere bank van de Groningers gaf de doorslag. Opvallend over beide duels is, dat de Leidse guards veel ruimte krijgen om te scoren. Onder de borden had de ploeg van Ivica Skelin in de tweede wedstrijd de overhand.

Wat is er sindsdien veranderd? Zorg en Zekerheid Leiden, dat zich deze week onder de laatste acht voor de beker schaarde, heeft Jason Conrad laten gaan. Kevin Thompson is de nieuwe man voor onder de borden. In zijn eerste twee wedstrijden heeft de 2.05 meter lange center vooral naar zichzelf lopen zoeken. Bij GasTerra Flames is de tijdelijke invalkracht Robinson weer weg en wordt het seizoen afgemaakt met Wright, Dourisseau, Coleman en Quentin Pryor. Voorn heeft ook al weer wat minuten gemaakt, maar is nog verre van pijnvrij. Tegen RTV Noord liet Voorn weten pas op zeventig procent te zitten.

Op de een of andere manier is GasTerra Flames wel een ploeg die het beste in de spelers van Zorg en Zekerheid Leiden losmaakt. Als dat weer het geval is, ligt opnieuw een spannende wedstrijd in het verschiet. Topbasketbal in de Vijf Meihal! Spanning en sensatie! Daar moet u ook bij zijn!