Nieuwsbericht

Supporter in de Spotlights - 4: Wim de Leeuw

20 januari 2014

Misschien wel de meest fanatieke supporter uit de businessclub en dat eigenlijk al vanaf de Parker Leiden periode. Iedere thuiswedstrijd is hij overduidelijk aanwezig: Tijd voor een nadere kennismaking met Wim de Leeuw.

SUPPORTER IN THE SPOTLIGHTS: WIM DE LEEUW

Wie ben je?

Wim de Leeuw, betrokken Leidenaar, ondernemer (makelaardij, hypotheken, verzekeringen) , sponsor van ZZ Leiden en fanatiek supporter.

Hoe ben je bij ZZ terecht gekomen?

In mijn middelbareschooltijd ging ik regelmatig met vrienden naar Parker. Parker-Den Bosch in de Groenoordhal? Ik was erbij. In die tijd ben ik ook zelf gaan basketballen. Met matig succes. Dunken had ik in no-time onder de knie, in alle denkbare varianten. Bij de warming-ups maakte ik veel indruk, in de wedstrijden niet. Zodra we systemen moesten gaan spelen, raakte ik volledig de weg kwijt. In de jaren daarna heb ik allerlei vergeefse pogingen gezien om het Eredivisiebasketball weer terug naar Leiden te brengen. Toen kreeg ik een telefoontje van Marcel Verburg. Ik ken hem  omdat we samen al ruim 10 jaar betrokken zijn bij Issoria, hij als voorzitter van stichting hospice Issoria, ik als voorzitter van de Vrienden-stichting. Uiteraard had ik er alle vertrouwen in mannen van dit kaliber (waaronder Marcel, Theo Knijnenburg en destijds Tjeerd Scheffer) wèl zouden slagen en dus werd ik één van de sponsors van het eerste uur.

Ik heb nooit een ‘clubvirus’ gehad. Bij ZZ Leiden heb ik dat wel opgelopen. Ik kan behoorlijk fanatiek zijn. Dat heeft me bij enkele Devils-leden de geuzennaam ‘businessclubhooligan’ opgeleverd. 

Heb je een vaste plek in de hal?

Ja. Ik zit ongeveer recht achter de coach van de tegenpartij. In Madison Square Garden bij de New York Knicks zit Jack Nicholson op die plek, die man weet het bloed onder de nagels weg te halen, van de coach. In Leiden probeer ik dat. Er zijn coaches die direct omkijken als ik “ZITTEN!!!!!” brul zodra ze de eerste keer gaan staan. Niet handig, wel leuk en de toon is gezet ;-). 

Bijna alle coaches reageren daar op een professionele en prettige manier op. Ook stap ik na een verloren wedstrijd uiteraard wel als eerste op de coach af om deze te feliciteren. Het blijft een spelletje. (noot 1 van de redactie: die titel heeft Wim verdiend. Tijdens ZZ – Magixx hoorde ik dat “ZITTEN” luid en duidelijk aan de andere kant van de zaal boven de herrie van de Blauwe Brigade uit. Hij stond als eerste op als het moest en had ook nog als een van de weinigen daar een ZZ sjaaltje om. Goed zo Wim!)

Wat is je kippenvelmoment van ZZ?

“Eén van de mooiste momenten vond ik de uitwedstrijd tegen Ventspils om de Eurochallenge. Wij waren de underdog en stonden hopeloos achter toen één van de spelers van Ventspils de bal veroverde, een sprint inzette en dacht te gaan dunken in een onverdedigde Leidse basket. Waar hij niet op had gerekend, was dat Worthy de Jong achter hem ‘laag kwam overvliegen’, de bal tegen het bord blokte  en uiteindelijk eigenhandig aan de overkant wèl snoeihard door de ring dunkte. De wedstrijd sloeg totaal om en we wonnen. We waren maar met 25 man uit Leiden, maar toen werd het toch echt heel stil aan de overkant. Maar de huldigingen op het Stadhuisplein zijn natuurlijk ook mooie kippenvelmomenten.

Welke speler moet er in de Hall of Fame?

Ik ben een enorme fan van Worthy de Jong. Hij kan soms ongelooflijk ondoordachte dingen doen en blunderen, maar àls hij zijn wedstrijd heeft, dan is hij briljant en niet te stoppen. Een prachtige atleet met nog heel veel potentieel. Met nog iets meer ervaring en het doseren van zijn energie (Ritalinnetje? ;-) kan hij, naar mijn mening, één van de grootste Nederlandse spelers ooit worden.  

 Wat verwacht je van dit seizoen?

Als je de resultaten van ZZ Leiden afzet tegenover het verschil tussen ons budget en dat van Groningen en Den Bosch, dan doen we het gewoon fantastisch. Toen we begonnen, was de ambitie dat we bij de top zouden gaan behoren. Tel de bekers en kampioenschappen en je ziet dat we veel meer hebben gerealiseerd dan we hadden mogen verwachten. We zijn er misschien wat verwend van geworden.  

Mijn verwachtingen? Ik zie het wel. Ik heb er vertrouwen in. Uiteindelijk gaat het om de resultaten in de play-offs. Vorig jaar had ik de neiging om een coup te plegen in het bestuur en Toon met de spelers over de knie te leggen. Dat jaar werden we voor de tweede keer kampioen. Volgens mij moet ik me er dus niet mee bemoeien en vertrouwen hebben in onze professionals ;-). 

Maar wat ik heel lastig te begrijpen vind, is dat Leiden zo wisselend kan spelen. Ik begrijp niet hoe we maar nèt kunnen winnen van Weert terwijl we wel Kataja met verlies naar huis sturen. Mijn stelregel is dat als Leiden met voorsprong de rust in gaat, de wedstrijd vaak verloren wordt. Achterstand bij de rust doet wonderen. Ik ben heel benieuwd wat er zich dan in de kleedkamer heeft afgespeeld.  (noot 2 van de redactie: het interview is geschreven voor de wedstrijd tegen Matrixx Magixx die zo dramatisch werd verloren. Mijn kop stond er niet naar om naar Wim te lopen om te vragen of hij zijn mening wilde herzien)

Wat verwacht je van de supportersvereniging?

Ik kan wel eens terugverlangen naar de Vijfmeihal toen die nog niet verbouwd was. In die tijd zaten de supportersvereniging en de businessclub letterlijk aan dezelfde kant. Sinds de verbouwing komt het (businessclub) publiek toch minder snel op gang. Jammer, want met elkaar kunnen we de zesde speler zijn die de Vijfmeihal voor de tegenstanders tot een ware Vijfmeihel maakt. Wat mij betreft mag de supportersvereniging nog meer het goede voorbeeld geven. Als jullie gaan tellen, ga ik staan voor Leiden ;-). 

Volg je de fansite?

Ja, regelmatig. 

En dan wil ik dit nog zeggen.

Twee dingen. Mag dat ook? Ik vind het jammer dat topsport in Leiden vanuit de politiek en het gemeentebestuur nog steeds onvoldoende wordt erkend en gewaardeerd. Leiden is een veelzijdige stad en we hebben heel erg veel om trots op te zijn op het gebied van cultuur, onderwijs en wetenschap, bedrijfsleven, sport, welzijn enzovoorts. Het ontbreekt nog steeds aan binding en aan eenheid. Leidenaren zijn te weinig trots op onze stad en op onze prestaties en dat is volkomen onterecht. Daar wordt overigens hard aan gewerkt. Er is iets gaande dat je de Leidse Lente zou kunnen noemen. ZZ Leiden verbindt bijvoorbeeld bedrijfsleven (sponsors), sport (basketball), onderwijs (clinics), cultuur (optredens) en welzijn (pleintjesbasketball) met elkaar. 

Het zou fijn zijn als de Leidse( zaal)sporten, met ZZ Leiden voorop, een accommodatie krijgen zoals ook Groningen en Den Bosch die hebben.

Verder wil ik mijn dank uitspreken naar alle vrijwilligers achter de schermen. We hebben dat, misschien wel vooral als businessclubleden, niet altijd in de gaten. Maar er is heel wat voor nodig, voor èn na de wedstrijd, om ZZ Leiden te kunnen laten spelen. Geweldig hoe er met zoveel mensen keihard wordt gewerkt om dat mogelijk te maken. Dank daarvoor. 

Ruud Fray