Nieuwsbericht

Opnieuw vierpuntenduel voor ZZ Leiden

16 januari 2014

Na thuiswedstrijden tegen Matrixx Magixx en Landstede Basketbal staat Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw voor een zware krachtmeting. In de kop van Noord-Holland wacht het treffen met Den Helder Kings. De Helderse formatie heeft al elf wedstrijden (tien voor de competitie en één voor de beker) op rij gewonnen.

De Helderse formatie begon goed aan de competitie. Na winst in Rotterdam werd in Den Helder het gehandicapte Zorg en Zekerheid Leiden (Mohamed Kherrazi was geschorst en Whit Holcomb-Faye was nog geblesseerd) met 77-69 verslagen. Daarna kreeg de versterkte en ambitieuze ploeg van Jean-Marc Jaumin zes keer op rij klop. Ook in Leiden werd er met 72-68 verloren.

Achteraf bezien bleek 14 november het keerpunt. De twee zwakke broeders BC Apollo en Maxxcom BSW werden achter elkaar verslagen, maar ook daarna verloor de Helderse ploeg geen wedstrijd meer. Justin Knox, die Reggie Keely kwam vervangen, maakte zijn debuut tegen Landstede Basketbal, de eerste tegenstander na het treffen met Maxxcom BSW. Die zegereeks van elf winstpotten op rij krijgt nog meer aanzien als je weet dat de Kings SPM Shoeters maar liefst twee keer de baas waren. Daardoor klom de ploeg van de voorlaatste plaats op naar plek vier, de huidige notering in de rangschikking.

Naarmate het succes toenam, groeide ook de supportersschare van de Den Helder Kings. Tijdens de laatste drie uitwedstrijden wist de Helderse formatie zich gesteund door een bus vol met supporters. Tegen Rotterdam reden er naast de grote touringcar ook nog twee kleine personenbusjes mee. Dit is natuurlijk alleen maar toe te juichen. Volle tribunes, rivaliserende supportersgroepen die elkaar in de hal proberen te overstemmen, het maakt het er alleen maar sfeervoller op in goed gevulde sporthallen.

De ploeg van de Belgische oefenmeester Jean-Marc Jaumin zit redelijk goed in elkaar. Emanuel Ubilla en Rogier Jansen zijn echte mannetjesputters in de guardlijn. Jansen is met 12.6 punten per wedstrijd topscorer van de ploeg, mede dankzij zijn vele driepunters. Ubilla zit hem op de hielen met 12.3 punten, maar deelt daarnaast ook nog eens zes assists per wedstrijd uit. Beide guards worden afgelost door Philip Bach en Ties Theeuwkens.

Raymond Cowels, die als small forward acteert, heeft een goede driepunter in huis. Dat geldt min of meer ook voor Jeroen van der List. Met zijn 2.13 meter zou je hem eerder als center verwachten, maar Van der List speelt liever als forward op enige afstand van de ring. De 22-jarige Max van Schaik fungeert als back-up voor de forwards. Net als Van der List kan Van Schaik soms verrassend doorkomen met een driepunter. Ook Theeuwkens wordt geregeld als forward ingezet om Cowels wat rust te gunnen.

De strijd onder de borden wordt geleverd door Knox en Quincy Treffers. Met Knox in de ploeg is Den Helder een stuk gevaarlijker geworden en de rebound is ook beter verzorgd.

Om van de Heldenaren te winnen, zal Zorg en Zekerheid Leiden weer verdedigend moeten overtuigen en aanvallend tegen een hoog schotpercentage moeten afwerken. Voor de rotatie (Coach Toon van Helfteren gebruikt momenteel zeven man) zou het goed zijn als Kevin Thompson zijn debuut kan maken. Vooral in de rebound en om de bucket af te schermen kan Zorg en Zekerheid Leiden de 2.05 meter lange center goed gebruiken. Met Josh Duinker en Thompson naast elkaar onder het bord, moet het voor tegenstanders toch een stuk lastiger worden om in de paint succes te boeken. Maar op het moment van schrijven was de werkvergunning door het UWV nog niet afgegeven. Niettemin heeft Zorg en Zekerheid Leiden alle hoop dat de werkvergunning op vrijdag alsnog in orde komt.