Nieuwsbericht

Drie slag door Robert Eenhoorn bij ZZ

10 januari 2014

“Als je mensen leidt, is het belangrijk dat je begrijpt dat het niet om jou gaat.” Het was een van de uitspraken van Robert Eenhoorn, technisch directeur van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond en voormalig tophonkballer – zeven jaar lang – bij de New York Yankees, Anaheim Angels en New York Mets. Onder leiding van Eenhoorn werd het Nederlands honkbalteam in 2011 wereldkampioen.

Eenhoorn vertelde als gastspreker op de nieuwjaarsbijeenkomst van de businessclub van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball hoe Nederland op weg naar die unieke titel is gegaan. Voor topsporters, ondernemers, managers en leidinggevenden in bedrijf, gemeente en sportclub vertelde Eenhoorn een boeiend verhaal over de weg naar succes. Het was het verhaal van het succes van teamwork. “Wij hadden toen we wereldkampioen werden geen enkele speler in het All Star Team, maar we werden wel wereldkampioen. Ons team was dus heel sterk.”

Winnen gaat voor gezelligheid
Is succes maakbaar? Volgens Eenhoorn zeker. Het begint er mee of je succes wilt. Eenhoorn heeft bij de New York Yankees geleerd dat het maar om één ding gaat. “Winning tradition begins here.” Dat betekent: “Je gaat om te winnen, anders word je ontslagen.”

“Kan dat in Nederland waar gezelligheid en sociale veiligheid erg belangrijk zijn? Zeker, maar dan moet je wel duidelijk maken dat je wilt presteren.” Toen Eenhoorn in 2001 begon als coach van het Nederlands honkbalteam werd het doel: aansluiting bij de wereldtop. “Ik heb toen gezegd: het verleden is het verleden, de toekomst begint vandaag.”

Nu Nederland de beste is geworden, is het doel bij de top-3 te blijven. “Wij zijn het enige land uit de top-5 dat geen profcompetitie heeft, maar interessanter dan te denken wat je niet hebt, is te denken wat je wel hebt. Wij kunnen bijvoorbeeld als klein land alle spelers veel vaker bij elkaar halen, wij hebben bijvoorbeeld informatie van de kwaliteiten en het gedrag van iedere speler van onze tegenstander.”

Hoge ambities nastreven is leuk
Als je wilt winnen, succes wilt hebben en de beste wilt zijn, de top wilt halen dus, moet je elke dag willen trainen. “Je moet ook een bepaalde mate van agressie hebben.” Als het er op aankomt, moet je je tegenstander namelijk laten merken dat je je niet laat afbluffen, maar desnoods met gelijke munt terugbetaalt. “Set your goals high and don’t stop till you get there.” Misschien is veel en hoge ambitie wel risicovol – zeker naar Nederlandse maatstaven – maar, zo vertelde Eenhoorn, het kan als je dat wil je het gevoel geven dat je wel degelijk iets kunt bereiken.

Spelers zijn het belangrijkste
Heeft de manager, de baas, de directeur nog een rol van betekenis? Natuurlijk, maar zo begon Eenhoorn dit deel van zijn verhaal: “Als je mensen leidt, is het belangrijk dat je begrijpt dat het niet om jou gaat.” Het gaat om de spelers (de medewerkers). Zij zijn slim, intelligent en hebben zelf ook een idee wat ze willen.

Een sterke leider houdt in de gaten wat het uiteindelijke doel is. Hij zorgt er voor dat, wanneer hij vertrekt, het team misschien zelfs wel beter functioneert, omdat de spelers begrijpen wat het doel is. En hij waakt voor verzadiging. “Als je succesvol bent, heb je de neiging om hetzelfde te blijven doen. Dat kost de minste energie, maar de energie moet je aanwenden om jezelf voortdurend beter te maken.”

Een leider en manager is eerlijk
Een leider is eerlijk. “Ik geloof niet in manipulatie. Mensen hebben goed in de gaten of je eerlijk bent.” Een goede leider is stabiel, raakt niet uit zijn evenwicht als er iets onverwachts gebeurt en is ambitieus. En dat betekent ook iets heel simpels. “Het kan niet zo zijn dat iemand harder werkt dan jij.”

Lombardi inspiratiebron voor Eenhoorn
Eenhoorn sloot zijn met oneliners doorspekte verhaal af met een citaat van de beroemde Amerikaanse footballcoach Vince Lombardi over winning: “Winning is not sometimes a thing, it is an all time thing. You don’t win once a while, you don’t do things right once in a while, you do them right all the time. Winning is a habit, unfortunately so is losing.”