Nieuwsbericht

Vierpuntenduel in de Vijf Meihal

9 januari 2014

Zorg en Zekerheid Leiden kent de komende weken een zwaar programma. Voor de competitie moet er achtereenvolgens aangetreden worden tegen Matrixx Magixx, Landstede Basketbal en Den Helder Kings. De kwartfinale van de beker moet gehaald worden ten koste van Maxxcom BSW. En dan moet er nog een nieuwe Amerikaan worden ingepast. Het worden weer leuke tijden in Leiden, te beginnen zaterdag 11 januari als Matrixx Magixx naar de Vijf Meihal komt.

De ploeg uit Wijchen is dit seizoen al twee keer eerder tegenstander van Zorg en Zekerheid Leiden geweest. De eerste wedstrijd was tijdens de Open Dag van de Leidse basketbaltrots. Een incompleet Matrixx Magixx won destijds in de Vijf Meihal met 62-72. Een maand later hielden de ‘discoboys’ de competitiepunten in eigen huis door met 75-73 te zegevieren. In die wedstrijd maakte Whit Holcomb-Faye zijn competitiedebuut voor de Leidse formatie.

Dit duel viel aan het eind van een periode van vijf uitwedstrijden op rij voor Zorg en Zekerheid Leiden. Die reeks wordt nu omgedraaid, want van de komende zeven wedstrijden speelt Zorg en Zekerheid Leiden maar liefst vijf keer in de Vijf Meihal. Wat dat betreft een uitstekend moment voor Kevin Thompson om zich aan het Leidse publiek te laten zien. De 2.05 meter lange center arriveert donderdag 9 januari in Leiden. Een werkvergunning is al wel aangevraagd, maar de kans is vrijwel nihil dat dit nog voor de wedstrijd rond gaat komen.

Matrixx Magixx verkeert eigenlijk in een soortgelijke situatie. De ploeg van Michael Schuurs bezat in Robbie Sihota, Patrick Richard en Roger Franklin al drie buitenlandse spelers, vorig weekeinde werd bekend dat Kelvin Martin zich weer bij de Magixx aansluit. De 1.95 meter lange forward kwam afgelopen seizoen achttien keer uit voor de limegroenen. Daarin was hij goed voor 15 punten en bijna 6 rebounds. Hij maakte het seizoen overigens niet af. Na twee operaties aan zijn knie keerde Martin terug naar de Verenigde Staten om daar te revalideren. Dit seizoen begon hij in Italië bij Lucca, maar dat werd geen succes. Ook voor Martin geldt dat hij pas kan aantreden als een werkvergunning is afgegeven.

Het grootste gevaar bij Matrixx Magixx komt doorgaans van Robbie Sihota. De Canadese forward kan zowel onder de borden goed uit de voeten, maar beschikt ook over een dodelijk afstandsschot. Verdedigend zal Zorg en Zekerheid Leiden hiervoor een oplossing moeten bedenken. Patrick Richard is met ene gemiddelde van 15.4 punten de topscorer van de formatie uit Wijchen. De andere Amerikaan Roger Franklin scoort beduidend minder, maar verricht veel werk in de verdediging.

Buiten deze drie (of wellicht dus vier) buitenlandse krachten beschikt Schuurs ook over een aantal goede Nederlandse spelers. De internationals Stefan Mladenovic en Dimeo van der Horst zijn bekwame spelverdelers, waarbij Mladenovic het netje van veraf weet te schroeien en Van der Horst door zijn lengte inside potten weet te breken. Op de wing doet Thijs Vermeulen zijn ding, namelijk breaks lopen en bommetjes vuren. Voor onder de borden kan Schuurs kiezen tussen Nick Oudendag en Sjors Poels, twee centers van 2.09 meter.

In de rangschikking staat Matrixx Magixx zesde, één plaatsje onder de regerend landskampioen. Bij winst van de thuisploeg wordt er een gat van vier verliespunten geslagen met de ploeg uit Wijchen. Daarnaast behoudt Zorg en Zekerheid Leiden zicht op de nummers drie en vier SPM Shoeters en Den Helder Kings. Dit vierpuntenduel is dus ook van belang om kans te houden op thuisvoordeel in de play-offs.

Genoeg ingrediënten voor weer een avondje uit in de Vijf Meihal, met vaderlands topbasketbal en entertainment. De wedstrijd begint om 20.30 uur. Kom Zorg en Zekerheid Leiden aanmoedigen in de eerste wedstrijd van 2014!