Nieuwsbericht

Mooie uitdaging voor opleidingsteam

3 januari 2014

Het opleidingsteam van Zorg en Zekerheid Leiden strijdt woensdag 8 januari met Landstede Basketbal, sinds afgelopen zondag weer koploper in de eredivisie, voor een plaats in de kwartfinale van de Nederlandse beker. “Wat het resultaat ook zal zijn, het is hoe dan ook een goede ervaring voor die gasten”, stelt coach Richard den Os. Het duel in de Vijf Meihal vangt om 20.00 uur aan.

Er was ooit een tijd, ruim voor de terugkeer in de eredivisie, dat de beker voor de teams van Leiden niet zoveel voorstelde. Een snelle uitschakeling betekende een extra weekend vrij. Lager geklasseerde ploegen konden tegen BS Leiden nog wel eens een stunt uithalen. Die tijd is inmiddels wel voorbij. “Het is geen kwestie van de beker wel of niet serieus nemen. We zijn een opleidingsteam met veel jonge spelers. Ik vind dat we met dit team alle wedstrijden serieus moeten nemen, want van iedere wedstrijd die we spelen kunnen spelers leren”, meent Den Os.

Dat het opleidingsteam zo ver is gekomen, heeft ook een beetje met de loting te maken. Maar de Leidse jongelingen hebben dit seizoen al bewezen dat ze tegen alle ploegen uit de promotiedivisie mee kunnen komen. “Alleen in de eerste wedstrijd tegen Groene Uilen waren we kansloos.”

Landstede Basketbal, dat onlangs in Zwolle van de Leidse hoofdmacht wist te winnen, is sinds afgelopen zondag weer lijstaanvoerder in de eredivisie. Voor Den Os zit er nog een bijzonder tintje aan deze wedstrijd. Bij Landstede Basketbal speelt namelijk Kenrick Zondervan. De beresterke center speelde in zijn jonge jaren in de jeugd van BS Leiden en was bankspeler bij de hoofdmacht, eerst een jaar onder Martin Hoekstra, het jaar daarop maakte Zondervan onder Den Os de promotie van BS Leiden naar de promotiedivisie mee.

Den Os is realist genoeg om in te zien dat Landstede Basketbal normaal gesproken moet winnen van het tweede team van Zorg en Zekerheid Leiden. “Ons doel is met lef en veel energie spelen. Als we dat doen, kunnen we er een leuke wedstrijd van maken. Een paar jaar geleden speelden we met het tweede voor de beker tegen Den Bosch en toen stonden we met rust zelfs voor. Uiteindelijk verloren we met iets van zestien punten verschil. Dat was toen een hele leuke wedstrijd. Dit team is wel veel jonger dan het tweede team van toen. Maar we proberen altijd fel en snel basketbal te spelen en dat gaan we nu ook doen en dan zien we het wel. Het is hoe dan ook een goede ervaring voor die gasten.”
 
Den Os weigert om bij voorbaat al de handdoek in de ring te gooien. “Spelers moeten altijd het veld ingaan met de instelling te willen winnen”, meent Den Os. “Ik wil dat uiteraard ook, al zijn we met dit team vooral bezig met het ontwikkelen van spelers. Ik heb het dan over dingen als slimmer worden, maar ook mentaal en fysiek sterker worden. Dit soort wedstrijden is, net als de wedstrijden tegen de top van de promotiedivisie, perfect om de jongens en het team te testen. Zolang wij met lef en energie spelen, niet opgeven en ons aan de afspraken houden, dan ben ik al tevreden.”