Nieuwsbericht

Topbasketbal op Tweede Kerstdag!

23 december 2013

Ouderen onder ons zullen zich het Blitztoernooi nog kunnen herinneren. Basketbal met Kerst, een mooi moment om even de huiselijke sfeer te verlaten. Halverwege de jaren tachtig verdween het toernooi en was er eigenlijk geen alternatief. Zorg en Zekerheid Leiden erkende dit gat in de agenda en besloot de wedstrijd tegen SPM Shoeters op Tweede Kerstdag in te plannen, uiteraard met goedkeuring van SPM Shoeters en de FEB. Kortom: donderdag 26 december topbasketbal en topentertainment in de Vijf Meihal, aanvang 15.00 uur. Verlaat even huis en haard om buiten de deur optimaal te kunnen genieten.

Zorg en Zekerheid Leiden en SPM Shoeters ontmoeten elkaar donderdag al voor de derde keer dit seizoen. Op 29 september waren de Bosschenaren in de strijd om de SuperCup vooral in het vierde kwart te sterk voor het op dat moment nog zoekende team van Toon van Helfteren. Dat blijkt ook wel uit de 47-68 eindstand. Overigens bleef de regerend landskampioen tot vlak voor het einde van het derde kwart goed volgen, maar een 0-9 run aan het eind van dat kwart zorgde voor een gat van tien punten.

Vrijwel eenzelfde scenario, maar dan met meer scores van beide partijen, vond op 17 oktober in Den Bosch plaats. Na drie kwarten stond Zorg en Zekerheid Leiden, dat toen nog zonder Whit Holcomb-Faye aantrad, met 60-62 voor. Dat was met name te danken aan de productiviteit van Mike Schachtner (23 punten) en Sean Cunningham (17 punten). In het vierde kwart is Tai Wesley verantwoordelijk voor een 7-0 run van SPM Shoeters, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw aan het kortste eind trok: 78-67.

Na die wedstrijd in Den Bosch heeft Zorg en Zekerheid Leiden in de competitie maar drie nederlagen geleden (Matrixx Magixx, GasTerra Flames en Landstede Basketbal, allemaal uitwedstrijden). Daar staan acht zeges tegenover, waarvan de laatste winstpartij tegen Maxxcom BSW (53-104 in Weert) ondanks de zwakke tegenstand wel tot de verbeelding sprak. Een schotpercentage van bijna 66 procent is gewoon goed te noemen.

Met SPM Shoeters ging het nadien juist wat minder. Naast het trio Matrixx Magixx, Landstede Basketbal en Gas Terra Flames (in Den Bosch nog wel) moest de Bossche formatie ook twee keer tegenstander Den Helder Kings feliciteren. Dat heeft ervoor gezorgd dat Zorg en Zekerheid Leiden en SPM Shoeters de derde plaats delen. Vier punten achter nummer twee Landstede Basketbal en met twee verliespunten minder dan de nummers vijf en zes, Matrixx Magixx en Den Helder Kings.

Een en ander geeft ook wel aan dat de ploegen in de Dutch Basketball League, zeker aan de top, aan elkaar gewaagd zijn. Natuurlijk hadden beide ploegen ook moeite met het afwisselend spelen voor de EuroChallenge en dan weer voor de competitie. Spelen tegen onbekende tegenstanders uit het buitenland winnen het toch van vier keer tegen dezelfde ploeg in de competitie spelen. Die druk is echter van de ketel, want beide ploegen slaagden er niet in om Europees te overwinteren. Van Zorg en Zekerheid Leiden was dat misschien nog wel te verwachten, zeker na de desastreuze start tegen Bakken Bears, voor SPM Shoeters kwam de uitschakeling aan als een mokerslag.

Om een goede kans op de winst te maken, moet Zorg en Zekerheid Leiden Tai Wesley uit de wedstrijd houden. Net als twee seizoenen geleden is de Amerikaanse forward voor veel ploegen, zowel in binnen- als buitenland, een ware kwelgeest. Wesley is sterk, beweegt goed en kan zowel schieten van halve afstand als zich naar de ring vechten voor een score. Bijkomend voordeel: Wesley is ook nog een begenadigd passer. De Bossche topscorer (15.5 punten) en balletjesdief (2.1 steals) staat garant voor 3.4 assists per wedstrijd. Josh Duinker, Jason Conrad en Mohamed Kherrazi kunnen hun borst alvast nat maken!

Waar Wesley inside de ruimte voor zichzelf heeft en af en toe deelt met de Bossche toprebounder (8.5 rebounds), heeft SPM Shoeters aan de buitenkant een batterij aan schutters klaar staan. Kees Akerboom, Ali Farokhmanesh, Tony Johnson en David Gonzalvez kunnen allemaal de trekker met succes overhalen voor een bommetje van downtown.

In de jaren zeventig en tachtig was er een enorme rivaliteit tussen de twee grootmachten. Met de terugkeer van Zorg en Zekerheid Leiden in de eredivisie is die aloude rivaliteit weer nieuw leven ingeblazen. Beide ploegen willen niet voor elkaar onderdoen en datzelfde geldt voor de supporterslegioenen. Dit belooft weer het nodige voor aanstaande donderdag: spanning en sensatie in de Vijf Meihal tussen de kerstbrunch en de kalkoen door. Zorg dat je erbij bent, want dit duel mag je gewoonweg niet missen! Vijf Meihal, 15.00 uur, be there!