Nieuwsbericht

De verrassende opmars van Rotterdam

13 december 2013

Zorg en Zekerheid Leiden speelt morgenavond (zaterdag 14 december) om 20.30 uur thuis tegen Rotterdam Basketbal College. Waar dit in het verleden makkelijke avondjes waren en de bankspelers veel minuten konden maken, verbaast dit Rotterdamse team vriend en vijand. De ploeg van Ferry Steenmetz is Zorg en Zekerheid Leiden tot op vier punten genaderd, al hebben de Rotterdammers wel een wedstrijd meer gespeeld.

De meest besproken speler in de afgelopen dagen was natuurlijk Yannick Franke. De 17-jarige jeugdinternational is donderdag overgestapt naar Rotterdam Basketbal College. Franke zal vanavond overigens niet meespelen bij de tegenstander van Zorg en Zekerheid Leiden. Pas per 1 januari 2014 mag Franke, die volgende aansluit bij de keurtroepen van Steenmetz, voor de Rotterdammers uitkomen.

Een aantal jaren was Rotterdam Basketbal College het lachertje van de Dutch Basketball League. Niemand verspeelde daar punten tegen, al werd er af en toe toch nog feest gevierd in Rotterdam. Met het aantrekken van Steenmetz is er in de havenstad heel wat veranderd. Terwijl de meeste mensen zich om zes uur nog gauw even omdraaien in hun bed, staat de selectie van Steenmetz klaar voor de training. Ook op zaterdag. In totaal werken de Rotterdammers (het team is op de foto van Luka de Kruijf te zien) elf trainingen per week af en dat betaalt zich uit. Zo kon La’Shard Anderson afgelopen woensdag in een wedstrijd met twee verlengingen moeiteloos 50 minuten spelen en daarin 47 punten scoren.

Met Anderson wordt meteen een van de smaakmakers van de competitie genoemd. De rappe spelverdeler is topscorer in de Dutch Basketball League met gemiddeld 20.9 punten per wedstrijd. Ook pakt hij de meeste steals in de competitie. Andere belangrijke spelers zijn Cameron Echols en Matthew Otten. Dit drietal is verantwoordelijk voor een groot deel van de Rotterdamse scores. Jeugdig talent gaat zich ook steeds meer laten zien. Don Rigters en Seraino Dalgliesh doen het gewoon goed. Richard Maxwell heeft sterke momenten. In elk geval is dit gezelschap goed voor al zes overwinningen en een keurige zevende plaats in de competitie.

Destijds in Rotterdam waren de één-tweetjes tussen Whit Holcmb-Faye en Josh Duinker van hoog niveau. Maar liefst elf keer bracht Holcomb-Faye Duinker onder het bord in stelling. De Australische Nederlander gooide er maar liefst 37 punten in en pakte ook nog eens 10 rebounds. Zorg en Zekerheid Leiden had dat ook nodig, want de ploeg wist pas in het vierde kwart afstand te nemen van de Rotterdammers, die in de laatste minuten toch nog gevaarlijk dichtbij kwamen.

Op dit moment speelt Zorg en Zekerheid Leiden behoorlijk wisselvallig. In de EuroChallenge wordt er goed basketbal neergezet en straalt het fanatisme van de gezichten van de spelers af. In tegenstelling tot het spel van de laatste weken in de competitie. Thuis werd wel gewonnen van BC Apollo en Maxxcom BSW, maar overtuigend was dit zeker niet. Toon van Helfteren stak na afloop van de wedstrijd tegen de Limburgers zijn mening niet onder stoelen of banken. Zoveel mensen waren op dit duel afgekomen en die kregen geen beste voorstelling te zien. Wat dat betreft heeft Zorg en Zekerheid Leiden nog wel wat goed te maken. Als de spelers morgen met dezelfde instelling als midweeks voor de EuroChallenge het veld betreden, moet het een leuke wedstrijd kunnen worden en kan er gewerkt worden aan klantenbinding.