Nieuwsbericht

ZZ Leiden on tour: next stop Joensuu

18 november 2013

In de derde wedstrijd in de EuroChallenge neemt Zorg en Zekerheid Leiden het morgen (dinsdag 19 november) om 17.30 uur op tegen het Finse Kataja Basket. De Finnen behoren tot de beste clubs in hun land.

Kataja Basket Club is onderdeel van de multi-sportvereniging Kataja uit Joensuu. Het eerste team van de in 1949 opgerichte vereniging, komt uit in de Korisliiga, het hoogste niveau in Finland. In deze liga spelen de twaalf beste teams van Finland. Alle ploegen spelen twee keer uit en twee keer thuis tegen elkaar voor een totaal van 44 wedstrijden. De acht beste teams gaan door naar de play-offs, waarin telkens een best-of-five wordt afgewerkt. Kataja Basket Club haalde sinds 2003 vijf keer de finale (2003, 2006, 2009, 2011 en 2012), maar trok daarin ook vijf keer aan het kortste eind. Afgelopen seizoen eindigde de formatie met Dan Coleman, die nu bij GasTerra Flames speelt, als derde.

Meer succes was er in de EuroChallenge. De kwartfinale was het eindstation voor de drievoudige Finse bekerwinnaar (2002, 2011 en 2012). Met acht gewonnen wedstrijden en drie nederlagen neemt Kataja Basket in Finland momenteel de vierde plaats in. Dat is wat vertekend, want er zijn ploegen die pas negen keer hebben gespeeld, koploper KTP Basket staat al op veertien wedstrijden (en vier nederlagen). Nilan Bisons Loimaa, de kampioen van afgelopen jaar, heeft pas negen keer gespeeld en nog een honderd procent score.

Kataja Basket heeft in de EuroChallenge tot nu toe twee wedstrijden gespeeld. In de openingswedstrijd werd gewonnen van het Franse Cholet. Bij rust stond Kataja Basket maar liefst 46-28 voor, maar de Fransen wisten nog redelijk terug te komen: 76-70. Afgelopen week gingen de Finnen in Denemarken met 101-90 onderuit tegen Bakken Bears, dat vooraf werd ingeschat als zwakte ploeg in deze groep G.

Kataja Basket heeft de beschikking over drie Amerikanen. Mike Morrison is een 2.05 meter lange forward die in 2012 van George Mason University kwam. Afgelopen seizoen kwam de 24-jarige speler uit voor Apoel op Cyprus. In de competitie komt Morrison aan een gemiddelde van 14.5 punten, 8.7 rebounds en 2.3 blocks per wedstrijd. In de EuroChallenge scoort hij nog een fractie beter met 19.5 punten, 8.5 rebounds en 3.0 blocks per wedstrijd. Afgelopen weekeinde haalde Kataja Basket uit tegen Lapua: 99-67. Morrison, topscorer van de club, was goed voor een fraaie double double met 27 punten en 12 rebounds.

Renaldo Major is een 31-jarige forward. De 1.98 meter lange speler, die in 2004 van Fresno State University kwam, heeft de afgelopen jaren in Midden-Amerika en de Verenigde Staten gespeeld. Net als Morrison doet hij het beter in de EuroChallenge. In de competitie tekent Major voor 12.7 punten en 5.1 rebounds, in de EuroChallenge voor 17.5 punten en 7.0 rebounds.

Brian Greene is een 1.96 meter lange swingman. Nadat hij Florida A&M in 2007 verliet, maakte de 30-jarige Greene tussenstops in de Dominicaanse Republiek, Nieuw-Zeeland, Oekraïne en Turkije. Van de drie Amerikanen is Greene statistisch gezien de zwakste met gemiddeld 6.5 punten en 6.5 rebounds per wedstrijd. Greene is geen starter en krijgt ook niet al te veel speeltijd. In de EuroChallenge staat hij gemiddeld 15.5 minuten in het veld en is daarin goed voor 7.5 punten en 2.5 rebounds.

De 33-jarige spelverdeler Teemu Rannikko kan scoren, maar zijn kwaliteiten liggen vooral in de eindpass. De 1.89 meter lange Rannikko, die afgelopen seizoen actief was voor het Sloveense Olimpija Ljubljana tekent in de competitie voor 12.8 punten en 4.7 assists. In de EuroChallenge komt hij slechts tot 5.0 punten per wedstrijd, maar daar staat dan wel weer een gemiddelde van 6.0 assists tegenover.

Petri Virtanen is de back-up van Rannikko. De 30-jarige Fin is een begenadigd driepuntschutter. In de competitie werkt hij van downtown af tegen 42 procent, in de EuroChallenge zelfs tegen 50%.

Small forward Juho Nenonen heeft ook het vertrouwen van coach Jukka Toijala. Doorgaans scoort Nenonen rond de 9 punten per wedstrijd. Qua rebounds is hij nogal wisselvallig.

Overall beschikt Toijala over een roster van twaalf inzetbare spelers. Heel lang is de ploeg niet. De gemiddelde lengte is 1.94 meter. Ter vergelijking: de gemiddelde lengte bij Zorg en Zekerheid Leiden bedraagt 1.97 meter. Dat zegt overigens niet al te veel, want Kataja Basket was tegen Bakken Bears in de rebound sterker, terwijl Bakken Bers juist tegen Zorg en Zekerheid Leiden weer meer rebounds pakte.

Wil Zorg en Zekerheid Leiden kans maken, dan moet de ploeg zelf het tempo bepalen om het lengteoverwicht uit te buiten en zeker niet mee gaan rennen met de snelle Finnen. Coach Toon van Helfteren vroeg zich zaterdag af wat dat met deze ploeg in Finland moet gaan worden. Het wordt tijd dat de spelers in gaan zien dat er op de Europese velden toch echt uit een ander vaatje moet worden getapt.

(De rechten van de foto van het Finse team behoren toe aan Vesa Kuukka/Kuvanmaailma)