Nieuwsbericht

Next up in Leiden: BC Apollo

14 november 2013

In de Dutch Basketball League heeft Zorg en Zekerheid Leiden inmiddels drie wedstrijden op rij gewonnen. Na winstpartijen tegen Rotterdam Basketbal College en Den Helder Kings bleek Aris Leeuwarden ook niet opgewassen tegen de Leidse kampioen. De tegenstander van zaterdagavond, BC Apollo, staat voorlaatste met slechts één winstwedstrijd.

Op een druilerige donderdagavond (10 oktober) vond de eerste ontmoeting tussen Zorg en Zekerheid Leiden en BC Apollo plaats. Tot diep in het derde kwart weten de Amsterdammers goed partij te bieden tegen de regerend landskampioen. De Leidse ploeg wist niet dezelfde intensiteit als enkele dagen eerder tegen GasTerra Flames aan de dag te leggen. Bij vlagen liet Zorg en Zekerheid Leiden, dat zonder Whit Holcomb-Faye en Jason Conrad aantrad, goed spel zien en dat was voldoende voor de magere 50-60 overwinning.

Lucas Steijn was in dat treffen letterlijk en figuurlijk de grote man op het veld. De 2.08 meter lange center van de Amsterdammers tekende voor 18 punten en 9 rebounds, verreweg zijn beste wedstrijd in dit nog prille seizoen. Aron Royé speelde ook een beste pot tegen zijn oude ploeg.

Naast Steijn en shotblokker Berend Weijs beschikt de formatie van Hakim Salem ook nog over Robert Krabbendam. De 2.10 meter lange center bleef in het eerste treffen tussen beide clubs langs de kant. Daar had hij gezelschap van Joël Brandt. Met al die lange mannen is het niet verrassend dat BC Apollo als team hoog staat in het klassement van rebounds. Daarin staan de Amsterdammers ruim boven Zorg en Zekerheid Leiden.

Op basis van de namen en de reboundkracht van de spelers zou je denken dat BC Apollo een degelijke middenmoter zou zijn. Daar is echter niets van waar. Afgelopen zondag behaalde BC Apollo de eerste overwinning in acht speeldagen. Het nog puntloze Maxxcom BSW was het slachtoffer van de Amsterdamse dadendrang. Afgelopen donderdag zag het er lang naar uit dat BC Apollo ook Den Helder Kings zou verslaan, maar in de slotfase faalden de Amsterdammers van de lijn: 75-82.

De Amsterdamse problemen manifesteren zich op aanvallend gebied. Met gemiddeld slechts 59.8 punten per wedstrijd staat BC Apollo stijf onderaan. Datzelfde geldt bij de percentages twee- en driepunters. Bij de vrije worpen hebben de Amsterdammers het op één na slechtste percentage. Dan is het geen wonder dat er pas één keer is gewonnen.

Een van de zorgenkindjes van de Leidse formatie is het reboundwerk. Bakken Bears en Cholet Basket legden de zwakke plek van Zorg en Zekerheid Leiden – het controleren van de verdedigende rebound - duidelijk bloot. Juist tegen een team met een van de langste frontcourts krijgt Zorg en Zekerheid Leiden de kans om aan te tonen dat het wel degelijk goed kan rebounden. Als dat lukt, valt niet uit te sluiten dat de ploeg van Toon van Helfteren weer wat meer gaat rennen en aan klantenbinding gaat doen.