Nieuwsbericht

Onrust in Cholet

11 november 2013

Voor de eerste uitwedstrijd in de EuroChallenge reist Zorg en Zekerheid Leiden naar Cholet. Het Franse basketbal staat in Europa hoog aangeschreven en doorgaans is een Nederlandse ploeg niet opgewassen tegen Franse toppers. Maar na drie nederlagen op rij rammelt het aan alle kanten bij Cholet Basket. Afgelopen zaterdag debuteerde een nieuw ingevlogen Amerikaan, maar tot een overwinning leidde dat niet. Kan een frank en vrij spelend Zorg en Zekerheid Leiden, dat zaterdag toch het nodige zelfvertrouwen tankte tegen Aris, misschien voor een stuntje zorgen?

Cholet Basket is opgericht in 1975. In 1987 promoveerde de ploeg naar de hoogste klasse. In de Pro A behoort Cholet steevast tot de beste tien ploegen van de competitie, In 1998 en 1999 werd de Franse beker gewonnen, maar het absolute hoogtepunt was het kampioenschap in 2010. In 2008/2009 werd in de finale van de EuroChallenge van Virtus Bologna verloren met 75-77.

Terrell Stoglin is de spelverdeler van Cholet. De 1.85 meter lange Amerikaan speelde in zijn collegeperiode voor het sterke Maryland. Vorig seizoen debuteerde Stoglin in Europa bij het Griekse Ilysiakos. In de EuroChallenge haalde Stoglin als enige Amerikaan tegen Kataja Basket goede cijfers: 17 punten, 5 assists. Ook in de competitie doet Stoglin het met 18 punten per wedstrijd goed.

De statistieken van de drie andere Amerikanen (Lamayn Wilson, Justin Burrell en Tyler Brown) waren tegen het Finse Kataja Basket met 4, 2 en 0 punten niet bepaald om over naar huis te schrijven. Wilson is een 2.03 meter lange forward die al heel wat clubs in Europa heeft versleten, zoals Armia (tegenstander van Zorg en Zekerheid Leiden in 2011), Nymburk en Budivelnyk. In de Franse competitie is Wilson met 12 punten per wedstrijd de derde scorer van de ploeg.

De licht geblesseerde Burrell is eveneens een forward, maar dan van 2.07 meter. Hij is afkomstig van St. John’s en heeft in Europa een seizoen voor het Franse Chalons-Reims gespeeld. Met gemiddeld 4.5 punten per wedstrijd is Burrell in de Franse competitie bepaald geen hoogvlieger. De cijfers van de 1.91 meter lange Brown zijn zo mogelijk nog minder indrukwekkend. De Europese rookie, die tot vorig jaar op college speelde bij Illinois State, scoort in gemiddeld bijna 12 minuten nog geen 2 punten per wedstrijd. Veel te weinig voor een Amerikaan.

Na de nederlaag tegen Kataja Basket is Brown dan ook vervangen door Eric Chatfield, die afgelopen zaterdag met 9 punten (drie driepunters) debuteerde in de verloren wedstrijd in en tegen Orleans (87-80). De 1.91 meter lange guard heeft al heel wat jaartjes ervaring in Europa. In 2011/2012 speelde hij voor Paris-Levallois waar hij goed was voor 19.6 punten en 4.2 assists per wedstrijd. Zijn spel bezorgde Chatfield een uitnodiging voor de Franse All Star Game.

Wat maakt Cholet dan een goede ploeg? Bijvoorbeeld het sterke spel van de Venezolaanse Amerikaan John Cox. Opgeleid bij de University of San Francisco heeft Cox sinds 2005 vier Franse ploegen versleten. Tussendoor speelde hij ook nog een jaartje in Venezuela. De 1.95 meter lange guard tekent in Frankrijk voor 17.2 punten, 4.3 rebounds, 3.5 assist en 1.7 steals. Mooie cijfers voor een allrounder.

De 33-jarige Claude Marquis is een andere sterkmaker van Cholet. De 2.03 lange power forward/center was tegen Kataja Basket goed voor 14 punten, bijna een verdubbeling van zijn competitiegemiddelde (7.5 punten). Zo’n verschil heeft ook de 1.96 meter lange swingman Rudy Jomby. In de competitie goed voor 6 punten gemiddeld, tegen Kataja Basket stopte zijn teller pas bij 11 punten.

Coach Jean Manuel Sousa zag zijn ploeg door de nederlaag tegen Orleans zakken naar een vierde plaats in de competitie. Drie nederlagen op rij (tegen koploper Nanterres, Kataja Basket en Orleans) en de spelerswisseling Brown-Chatfield geven wel aan dat het niet lekker zit bij Cholet. De ploeg lijkt wat minder zelfvertrouwen te hebben en is weer zoekende naar de juiste mix van en verhoudingen tussen spelers. Wie weet biedt dit wat mogelijkheden om het Leidse seizoen in Europa weer wat kleur te bezorgen.