Nieuwsbericht

Aris en ZZ Leiden gaan op herhaling

7 november 2013

Drie dagen na de midweekse wedstrijd tegen Bakken Bears staat er al weer een thuiswedstrijd voor Zorg en Zekerheid Leiden op het programma. Tegenstander is Aris Leeuwarden, de verrassende vice-kampioen van de Dutch Basketball League. Afgelopen seizoen versloeg Zorg en Zekerheid de Friezen met 4-0 in de finale van de play-offs. Zaterdag treffen beide ploegen elkaar voor het eerst dit seizoen in de Vijf Meihal. De wedstrijd, waarin meestal veel gescoord wordt door een van beide ploegen, begint om 20.30 uur.

In de competitie is Zorg en Zekerheid Leiden duidelijk aan de beterende hand. Mede dankzij de fraaie combinaties tussen Whit Holcomb-Faye en Josh Duinker en aan de andere kant het strakke verdedigende werk van het collectief is Zorg en Zekerheid Leiden inmiddels weer opgeklommen naar de vijfde plaats. In die opmars wisselde de Leidse ploeg ook stuivertje met de Friezen.

Aris Leeuwarden kende een goede start van het seizoen. In eigen huis werd eerst gewonnen van BC Apollo. Rotterdam bleef Aris in Leeuwarden in een wedstrijd met veel scores één puntje voor, enkele dagen later pakte Aris in de laatste seconde de winst in Weert. Een week later werd Den Helder met 94-77 van het veld in het Kalverdijkje geblazen om met de staart tussen de benen via de Afsluitdijk naar Den Helder te vluchten. Dat was overigens meteen het laatste wapenfeit van de Friezen, want daarna stond de huidige top-4 op het programma. Dat leverde vier nederlagen op rij op, vandaag stuit Aris op de nummer vijf van de Dutch Basketball League.

Van de succesvolle Friese formatie van afgelopen seizoen is weinig over. De vier Amerikanen, onder wie ‘onze’ Whit Holcomb-Faye, zochten hun heil elders. Ook Erik Braal hield het voor gezien. Talent Dexter Hope en smaakmaker Tjoe de Paula bleven trouw aan Aris, dat kort voor aanvang van de competitie Univé en Bouwbedrijf Dijkstra Draisma als sponsoren en zekerheid voor de toekomst binnenhaalde.

Van het viertal Amerikanen gooien vooral Stephen Lumpkins en Darius Theus hoge ogen. Lumpkins zit gemiddeld bijna aan een double, double, terwijl Theus topnoteringen heeft bij de scores, steals en assists. De later gearriveerde Kinu Rochford is toprebounder van de ploeg, Tim Kamczyc is voor Aris al een keer matchwinnaar geweest in Weert. Aris heeft in de Verenigde Staten ook Tom Snikkers opgedoken. De forward met een Nederlands paspoort kwam in de NCAA Division III uit voor Calvin College. Snikkers krijgt de laatste tijd wat meer minuten en dat komt zijn spel ten goede.

Van de bank komen verder nog Jan van der Kooij, die altijd wel goed is voor een paar driepunters, en de lange Jesse Markusse. Voor Enzo Swart en Jelmer Visser zijn de minuten vooralsnog op de vingers van één hand te tellen. Het Friese gezelschap staat onder leiding van Ed Molthoff en good old Tom Simpson, die bij de entree van Aris in de eredivisie hoofdcoach was.

Ondanks de opmars in de competitie kreeg Zorg en Zekerheid Leiden afgelopen woensdag toch een tikkie te verwerken. Bakken Bears kreeg de 61-62 zege praktisch in de schoot geworpen. Een aantal spelers en coaches zal, net als de vele fans, ’s nachts nog wel eens wakker zijn geschrokken van de laatste periode, waarin Zorg en Zekerheid Leiden een voorsprong van dertien punten niet wist vast te houden. “Dit mag niet gebeuren”, stelde Worthy de Jong na afloop. “Maar ook dat is basketbal.”