Nieuwsbericht

EuroChallenge start tegen Bakken Bears

5 november 2013

Zorg en Zekerheid Leiden begint op woensdag 6 november aan een nieuwe Europees avontuur. De Leidse ploeg is ingedeeld in poule G met het Deense Bakken Bears, Kataja Basket uit Finland en Cholet uit Frankrijk. De eerste twee plaatsen zich voor de volgende ronde van de EuroChallenge. Zorg en Zekerheid Leiden begint met een thuiswedstrijd tegen Bakken Bears. Het duel in de Vijf Meihal vangt om 20.00 uur aan.

Twee jaar geleden was Zorg en Zekerheid Leiden succesvol in de EuroChallenge. De eerste groepsfase werd overleefd en zelfs het bereiken van de kwartfinale bleef nog lang in beeld. Dit seizoen begeeft Zorg en Zekerheid Leiden zich opnieuw op het Europees strijdtoneel. Er is voor de eerste groepsfase gekozen voor een regionale indeling, al kun je over de uitwedstrijd tegen Kataja in het Finse Joensuu nauwelijks nog spreken van een regionale indeling. Joensuu ligt meer dan 2500 kilometer van Leiden verwijderd.

De eerste tegenstander van Zorg en Zekerheid Leiden is Bakken Bears. De in 1962 in Aarhus opgerichte club is een grootmacht in Denemarken. In 1997 werd Bakken Bears voor het eerst landskampioen. Sindsdien zijn nog elf titels aan het erelijstje toegevoegd. De laatste drie jaar ging het kampioenschap telkens naar Bakken Bears. In de afgelopen vijf jaar heeft de ploeg vier keer de nationale beker in de wacht gesleept. Alleen in 2012 ging het mis. Europees laat Bakken Bears zich niet vaak zien. Voor het laatst in het seizoen 2008/2009. De Deense ploeg sneuvelde toen in de kwalificatierondes voor de Euro Challenge.

In de competitie gaat het ook dit jaar weer voorspoedig met de Denen. Na vijf wedstrijden staat Bakken Bears ongeslagen bovenaan. De twee Amerikanen Brandon Penn en Kenny Barker zijn topscorers van de ploeg met respectievelijk 20.6 en 15.8 punten per wedstrijd. Penn is een 2.03 meter lange forward die afgelopen seizoen na vier jaar Rider College in de Japanse competitie uitkwam. Barker is een 1.91 meter lange guard die zijn collegeperiode op de University of Alaska at Anchorage doorbracht. In Europa heeft de ervaren Barker in Duitsland bij Jena, Bayreuth en Bayern München gespeeld.

Derde scorer van de ploeg is Nicolai Iversen (13.8 punten). Deze 2.05 meter lange power forward/center heeft in de Verenigde Staten voor San Jose City Junior College gespeeld en is daarna voor behoorlijk wat teams in Europa uitgekomen, zoals Aget Service IM (Italië), Boncourt (Zwitserland), Dombovar (Hongarije) en Heidelberg (Duitsland).

Het startende vijftal wordt doorgaans aangevuld met Andreas Jacobsen, een 1.87 meter lange spelverdeler, en Chris Christofferson. Deze 2.18 meter lange center is bij Oregon opgeleid en heeft bij clubs in Finland, Zweden en Australië gespeeld. Christofferson doet vooral veel goed werk in de rebound en weet met zijn lengte veel schoten te blokken.

Van de bank worden vooral forward Morten Sahlertz en swingman Thomas Laerke ingezet. De rest van de spelers krijgt minuten in makkelijke winstpartijen, en die zijn er genoeg. In belangrijke en spannende wedstrijden gebruikt de Finse coach Ville Tuominen, die bezig is aan zijn eerste seizoen bij Bakken Bears, feitelijk maar zeven spelers.

Zorg en Zekerheid Leiden beschikt ook niet over een grote rotatie. Toon van Helfteren gebruikt doorgaans ook maar acht spelers. Foutenlast zou wel eens een doorslaggevende rol kunnen spelen in dit treffen, dat onder leiding staat van de scheidsrechters Paulo Marques (Portugal), Charalampos Karakatsounis (Griekenland), Fedja Serhatlic (Zweden) en commissaris Patrick Flament uit België.

Na de thuiswedstrijd gaat Zorg en Zekerheid Leiden on tour. De volgende drie duels zijn namelijk allemaal op vreemde bodem. Om in de groep een belangrijke rol te spelen en uitzicht te houden op de volgende ronde, is winst in de eerste wedstrijd van essentieel belang. De spelers en coaches zijn er klaar voor, het publiek ook?