Nieuwsbericht

ZZ Leiden snakt naar een overwinning

25 oktober 2013

Zorg en Zekerheid Leiden kende een sterk begin van de competitie. In de eerste, en tot nu toe ook enige, thuiswedstrijd werd GasTerra Flames verslagen. Daarna gaf het programma van de Dutch Basketball League vijf uitwedstrijden op rij aan. De eerste pot op verplaatsing werd in Amsterdam gewonnen. Deze zege werd gevolgd door drie nederlagen op rij. In Rotterdam komt morgenavond (zaterdag 26 oktober) een einde aan een reeks van vijf opeenvolgende uitwedstrijden.

Vijf gespeeld, vier punten en een zevende plaats in de rangschikking. Scorebordjournalisten zullen dit ongetwijfeld aangrijpen om Zorg en Zekerheid Leiden te bekritiseren. Maar zo reëel is dat niet. In Den Helder zat Mohamed Kherrazi een schorsing uit, terwijl Whit Holcomb-Faye pas afgelopen woensdag voor het eerst in de competitie binnen de lijnen kwam. Met twee vaste krachten aan de kant is het moeilijk winnen in Den Helder. Tegen SPM Shoeters werd er acceptabel gespeeld, alleen resulteerde dat nog niet in winst. Matrixx Magixx was afgelopen woensdag net aan te sterk. Hoewel de ploeg uit Wijchen nog niet hoog genoteerd staat, wordt Matrixx Magixx toch gerekend tot de betere formaties in de DBL.

Rotterdam Basketbal College was de afgelopen vier jaar constant hekkensluiter in de Dutch Basketball League. Daar moet dit seizoen verandering in komen. De enthousiaste Ferry Steenmetz is de nieuwe coach van de Rotterdammers en geeft elke ochtend om zes uur het startsein voor de eerste van twee trainingen op één dag. Dat is vroeg, maar Steenmetz is blij dat hij twee keer per dag kan trainen. “We zijn inmiddels gewend aan het ritme”, liet Steenmetz na afloop van de wedstrijd tegen Landstede Basketbal weten.

Rotterdam opende de competitie met een nederlaag tegen Den Helder Kings, maar die wedstrijd werd pas in het vierde kwart beslist. Daarna volgde een verrassende 97-98 overwinning in Leeuwarden tegen Aris. Vorig weekend verliet de huidige koploper Landstede Basketbal de havenstad met een 70-95 overwinning. Na deze nederlaag kondigde Steenmetz aan de komende tijd veel te gaan trainen op de verdediging.

De buitenlandse spelers hebben een zeer grote inbreng. Matthew Otten en La’Shard Anderson vormen een goede guardlijn, terwijl Cameron Echols zich onder de borden niet onbetuigd laat. In de topscorerslijst van de DBL neemt Otten de tweede plaats in, Anderson staat vijfde en Echols zesde. Samen is het trio goed voor ruim 54 van de 81 Rotterdamse punten.

Op basis van de individuele kwaliteiten van beide ploegen moet Zorg en Zekerheid Leiden deze wedstrijd eigenlijk winnen. En dat is waar de ploeg en de fans naar snakken: een winstpartij. Maar Steenmetz is wel in staat om zijn ploeg keihard te laten werken. Opgeven komt in zijn woordenboek niet voor. Zorg en Zekerheid Leiden moet hier niet te licht over denken en meteen met de juiste intensiteit van start gaan. Dan moet het mogelijk zijn om de derde overwinning bij te schrijven.