Nieuwsbericht

PLEASE ALLOW ME TO INTRODUCE: JASON CONRAD

15 september 2013

We hebben er weer een aardige vent bij namelijk Jason Conrad. Ook niet onbelangrijk: hij kan een aardig balletje gooien, is fanatiek en gedreven en heeft teamspirit.

De 24 jarige Jason groeide op in een stad "vlakbij" San Francisco (zoals in een eerder interview gemeld is twee uur rijden vlakbij voor Amerikaanse begrippen). Voor zijn puberteit deed hij aan alle mogelijke sporten, ijshockey, volleybal, voetbal en meer. Hij was toen niet langer dan zijn leeftijdgenoten. Pas toen hij aan de highschool begon groeide hij enorm snel en werd basketball zijn sport. Uiteindelijk werd hij een speler van de Wildcats aan de Chico State University, waar hij kunst studeerde. In zijn laatste jaar verbeterde hij het clubrecord geblokte schoten en leidde hij het klassement wat betreft het aantal benutte strafworpen. De tijd was rijp voor een buitenlands avontuur. Toevallig had hij dezelfde agent als onze vriend en held Seamus Boxley en hij raadde hem ZZ aan. "Great, winning team, great coach". Ik twijfel er seconde aan of deze agent heeft hem ook uitgebreid verteld over de Leiduh fans, de Blauwe Brigade en het Stadhuisplein.

"Ja, haha", vertelt Jason. "Ik heb filmpjes op You Tube gezien en dat was indrukwekkend hoor". Dit tekent zijn interesse en de wil om er hier wat moois van te maken. "Ik ben iemand die blijft gaan in een wedstrijd. Wat betreft mijn andere sterke punten kan ik natuurlijk het blokken noemen. Ook mijn schot van middellange afstand gaat wel goed. Verder ben ik voor mijn lengte atletisch. Ik heb in mijn jeugd ontzettend veel geskateboard en daar heb ik denk ik een gevoel van evenwicht aan overgehouden. Mijn dribbelen en balbehandeling kunnen beter. Ik hoop de vaardigheden hier bij ZZ verder te ontwikkelen".

Als ik Jason spreek is hij net twee weken in het land waar zijn moeder en grootouders geboren zijn. Een paar ooms wonen hier nog. Hij spreekt echter geen woord Nederlands, want thuis was Engels de voertaal. Natuurlijk is de overgang groot. Zo zijn de auto's hier klein en de straten erg smal. Ook mist de pas getrouwde Conrad zijn vrouw Ali. Als het goed is komt zij in december voor een maandje hier. Voorlopig moet hij het doen met een tatoeëring van Ali, "Stand Tall" staat er op zijn onderarm, wat zoiets betekent als wees trots. Goed dat hij van die lange en stevige armen heeft, want dan kan hij er tenminste wat, zelf ontworpen, tatoeëringen op kwijt. Zijn grote voorbeeld is Nikko Hurtado, die fantastische tattoos maakt. Kijk maar eens op Google afbeeldingen.

We sluiten de interviews dit jaar af met een aantal standaardvragen. Gaat-ie:

Partner: Ali Pieplow. Op 10 augustus jl zijn we getrouwd.

Beste film ooit: hangt af van mijn stemming. Nu zeg ik Coach Carter, een basketballfilm met Denzel Washington.

Beste boek: Only the strong survive. Het levensverhaal van Allan Iverson, een uiterst markante topbasketballer.

Favoriete muziek: (hard)rock van bijvoorbeeld een band als Atreyu (Wesley Klein en Frans Duits krijgen geen poot aan de grond bij Jason. Zoek en luister maar eens via YouTube).

Beste basketballer ooit: Michael Jordan.

Favoriete eten: op mijn bord: Italiaans en om te maken traditionele Amerikaanse gerechten zoals pulled pork. (He? Wat? Pulled pork is een barbecuegerecht van varkensschouder, maar je moet dit vlees dan wel bestellen bij je ambachtelijke slager).

Hobbies: schilderen, waarbij ik niet een stijl handhaaf. Soms is het abstract en soms niet. Ik schilder met acrylverf. Verder kook ik graag en misschien open ik ooit een eigen restaurant.

Hier moet nog aan toe gevoegd worden dat Jason een enorm bewonderaar is van Leonardo da Vinci. "Dat is wellicht het grootste genie ooit. Hij kon fantastisch schilderen
en was architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, beeldhouwer, schrijver en componist. Er is een tentoonstelling in Rotterdam waar ik zeker heen ga".

ZZ speelde een oefenwedstrijd tegen Leuven Bears, waarvan de 2.17 meter lange Dragan Tubak deel uitmaakt. Raar gezicht vond men op de tribune: een basketballmeneer die nog een stukkie langer is dan Jason. "Mwah (maar dan op z'n Amerikaans), hij was wel lang en sterk ja, maar dat ben ik ook. Bij een tournee in China stond ik tegenover spelers van meer dan twee meter twintig. Kijk, dát is lang. Die hebben jullie gelukkig hier niet in Nederland".

Nog een laatste woord voor de fans Jason? "Als ik de YouTubefilmpjes mag geloven heeft ZZ geweldige fans en is het hier vaak een heksenketel. Voor dat soort fans ga ik door het vuur. Wat mij betreft kan het seizoen niet snel genoeg beginnen".

Jason Conrad lijkt me een man die zich aan zijn woord houdt. De fans kunnen dus wat van hem verwachten!

 

Ruud Fray