Nieuwsbericht

Speler van de Maand maart 2013: Kasper Averink

14 april 2013

Kasper is een LEIDENAAR

We hebben er weer een in team: een echte Leidenaar. Geen nieuws voor de fan natuurlijk. De Devils hebben Kasper Averink vanaf het begin van het seizoen in hun hart gesloten. Hoogste tijd voor een nadere kennismaking.

Bijna twintig jaar geleden werd de hoofdpersoon van het verhaal geboren in Leiden Zuidwest. Vanaf zijn vroegste jeugd was basketball zijn sport. Korte uitstapjes naar judo, voetbal of honkbal konden hem niet bekoren; het werd al snel basketball en dat is het nog. Hij begon in de mini's en heeft inmiddels zijn eerste hoofdoel bereikt en speelt hij in het eerste van ZZ. Zijn talent werd vroeg herkend door zijn trainers en niet alleen die van Leiden. Hij speelde, vaak als captain, voor Nederland U16, U18 en U20. "Heerlijke wedstrijden soms", vertelt Kasper. "We hebben toernooien gespeeld in Bulgarije en Portugal en soms heel goede prestaties neergezet. Vanaf het begin had ik een klik met de coach Johan Rooijakkers. We spraken dezelfde basketballtaal zeg maar. Op een gegeven moment werd ik door hem opgebeld met de vraag of ik met hem naar Prievidze wilde gaan waar hij coach zou worden. Geen idee waar dat lag natuurlijk. "Slowakije" lichtte Johan toe. Na een bedenktijd van een uurtje of zo zei ik ja. Luister, ik ben ambitieus en ik wil uit mijn
talenten halen wat er in zit. Een jaar spelen in het buitenland is gewoon ontzettend goed voor je ontwikkeling als mens en basketballer. Vergis je niet he! In Slowakije is basketball na voetbal de tweede sport en de top vier doet niet onder voor de top hier. Prievidze is een stadje van pakweg 16.000 inwoners, maar bij thuiswedstrijden zaten er wel 4.000 man op de tribune. Een compleet gekkenhuis was het dan. Dan heb ik je gelijk al wat verteld over de hal. Ik heb daar een jaar lang geleefd voor het basketball. Ik trainde heel veel en kreeg ook dito speeltijd. Het verhaal is bekend geloof ik: de Amerikaanse pointguard raakte geblesseerd en ik werd starter. Ik kreeg heel veel vrijheid van Johan en mocht mijn eigen spelletje spelen. Veel schieten van buiten de driepuntslijn ook. Dat is denk ik wel een wapen van me. Bij ZZ heb ik een andere rol en moet vooral anderen in een schietpositie brengen en het spel snelheid geven. Toen de Amerikaan hersteld was bleef ik vaak toch de startende guard. Ik  heb een heleboel ervaring meegenomen naar Nederland"

Niet alleen ervaring Kasper! Ook een vriendin. "Ja, Romana. Na een wedstrijd raakten we aan de praat, nou ja, soort van. Zij sprak gebrekkig Engels en ik nog veel  gebrekkiger Slowaaks, maar hoe gaat dat, de vonk sprong over. We wonen nu samen en ja in Leiden natuurlijk. Ze bezoekt alle thuiswedstrijden en haar Nederlands wordt met de dag beter. Ze wordt al een echte Devil haha. Geweldige fans trouwens. Ik ben het met mijn teammaats eens: nergens in Nederland, behalve in Leiden, vind je fans die altijd achter hun team staan met een hoop herrie. Soms als we uit spelen lijkt het wel of we op het parkeerterrein van een meubelboulevard spelen, zo'n sfeer. Gelukkig zitten er meestal wat Leidse fans op de tribune die voor wat leven zorgen".

Die fans kunnen hem volgend seizoen weer in de hal aan het werk zien. "Zeker, ik speel volgend jaar ook voor ZZ. Ik hoop natuurlijk meer speeltijd te krijgen. Door de schorsing van Antoine Young kreeg ik tegen Weert veel speelminuten. Dat smaakt naar meer. Voor mij zou het mooi zijn als we volgend jaar maar twee spelverdelers in het team in plaats van drie. Maar ik wil natuurlijk alleen het beste voor ZZ". Ja hoor Kasper, fraaie woorden, maar volgend jaar wil je volgens mij toch meer dan een plaats op de bank. Dat is ook de wens van de ware ZZ Devil: een 100% Leidenaar in de basis. Dat is te lang geleden. Vooruit, een kleine prijsvraag dan.

Wie was voor Kasper de laatste echte Leidenaar, die met regelmaat in de basis startte van een Leids eredivisie basketballteam? *

"Ik geloof in de toekomst van het Nederlandse basketball. Er wordt op scholen steeds meer aandacht aanbesteed en ook bijvoorbeeld het pleintjesbasketball wordt een absoluut succes. Ook de teevee besteedt er steeds meer aandacht aan. Dat zou de aandacht van sponsors moeten trekken. Helaas is dat natuurlijk een probleem in deze tijd. Ik hoop zelf ooit in een van de grotere competities te kunnen spelen: Frankrijk, Duitsland, zeg het maar. Ik ben nog geen twintig en lang niet uitgeleerd. Ik ga van de zomer trainen op mijn explosiviteit en ook fysiek kan het nog beter. En dan volgend jaar meer speeltijd natuurlijk. Of ik nog wat wil toevoegen? Welja, best wel. Leidenaren, kom naar de play-offs. Kom volgend jaar ook en neem zo veel mogelijk mensen mee. Een keer kijken voor je gasten en ze zijn geheid een fan.  Wat is er mooier dan een uitverkochte Vijfmeihal bij de thuiswedstrijden? De harde kern rond "het aquarium" die het publiek opzweept? Een heerlijke sfeer toch?"

Kasper, we beloven het je, we komen en we nemen ze mee.

Ruud Fray

* noot van Devils bestuur: het antwoord kan je mailen via contactformulier fanzone, uit de juiste inzenders trekken we een winnaar die een prijs van ons krijgt (inzenden voor 10 mei 2013)