Nieuwsbericht

Speler van de Maand december 2012: Worthy de Jong

11 januari 2013

Speler van de Maand december 2012

SPELER VAN DE MAAND: WORTHY DE JONG

"A worthy person  has qualities that make people respect him". Dit is het antwoord dat je krijgt als je "worthy" zoekt via McMillan on-line woordenboek. Ik kan de dames en heren
van het Engelse woordenboek melden, dat ze de spijker volledig op zijn kop slaan wat betreft onze guard. Zijn onnavolgbare acties, tomeloze inzet en enthousiaste uitstraling maakten hem Speler van de Maand december en hij werd dan ook aan een diepte-interview onderworpen.

Ik sprak hem daags na zijn puike prestatie in Den Helder, waar de basis werd gelegd voor de volgende ronde van de beker. De blamerende nederlaag tegen Weert van de zaterdag
ervoor werd weggepoetst. Worthy scoorde 18 punten en werd daarmee topscorer. ,,Getergd gister Worthy? " is een logische eerste vraag. ,,Jawel, zaterdag was beschamend. Het verlies was vooral een mentale kwestie. We begonnen zo slap en veel beter werd het niet! Die conclusie trokken we allemaal in een teamgesprek.  Het was een harde les."

,,Ik vind de beker belangrijk en we stonden er in Den Helder vanaf de eerste minuut. Als ik puur naar mijn eigen prestatie kijk ben ik tevreden. Het was niet mijn beste wedstrijd ooit. Dat was de eerste wedstrijd in de play-offs tegen Gas Terra. Ik maakte er toen 28, maar was ook verdedigend en qua assists belangrijk. Heerlijk zoiets. Door meer ervaring weet ik mijn momenten steeds beter te kiezen. Ik voerde mijn acties nog wel eens te ver door of was te impulsief. Dat kan nog beter natuurlijk; ik ben nog niet uitgeleerd. Waar mijn grenzen liggen? Ik hoop ooit in het buitenland te kunnen spelen; Frankrijk, Duitsland, er zijn zoveel goede basketballlanden. Aan de andere kant: morgen kan ik geblesseerd raken en alles kan over zijn.

Ja! Ik hoor de fans wel degelijk in een wedstrijd. Ik probeer ze ook te bespelen. Ik merk dat mijn enthousiasme overslaat op het publiek. Daar ben ik niet de enige in hoor in ons team. Kicken dat wederzijdse effect. De fans in Leiden zijn de beste van Nederland en dat zeg ik niet, omdat ik hier bij jou zit. Fans van andere clubs houden zich gedeisd als het tegenzit. Fans van Leiden staan op als ze voor Leiden zijn, blijven luidruchtig achter ons staan. Ze zijn zo betrokken!"

,,Ik heb het talent van mijn vader. Zoals je misschien weet ben ik in Suriname geboren. Mijn pa was daar een verdienstelijk basketballer. Vergis je niet, daar werd behoorlijk gebald hoor. Hij heeft mijn naam ook ietwat aangepast. Ik heet officieel Donovan Raphael. Mijn vader was een fan van de NBA speler James Worthy, die wordt gerekend tot de 50 beste spelers ooit. Hij liet gewoon Worthy voor mijn namen zeten en sindsdien word ik zo genoemd. Ik ben voor het grootste deel opgevoed door mijn moeder in Amsterdam. Op mijn elfde ben ik begonnen met basketball. Toen ik zestien was ben ik een zomer gestopt. Was het nou wel leuk dat gebal? Het antwoord was voor mij een duidelijk ja!
Ik stortte me volledig op het spel en werd steeds beter. Die sprongkracht had ik toen al. Ik heb er wel op getraind, maar het is vooral een aangeboren iets. Op mijn negentiende belandde ik in het mekka van de basketballsport, de USA. Dat werd eerlijk gezegd een koude douche. Het leven bestond uit slapen, eten en basketball. Ruimte voor een sociaal leven was er niet. Ik verpieterde daar. De familie en vrienden die ik zo miste, vond ik weer toen ik terug kwam in Nederland. Via de Orca's en Rotterdam kwam ik bij ZZ
terecht en hier ben ik thuis. Ik zit in een heel warme omgeving hier. Mijn medespelers zijn meer dan collega's en de fans zijn leuk. Hun enthousiasme is hartverwarmend, ook als ik na afloop door de kantine loop. Ok, als ik een plens bier over me heen vind ik het iets minder haha.

Mijn grote hobby is fotograferen en dan met name de portretfotografie. Van die door het leven getekende gezichten vind ik fascinerend. Ik heb al wat fotoshoots gedaan,
maar heb nog geen professioneel niveau. Dat hoop ik wel te halen na mijn basketball carrière. Deze zomer wil ik al backpackend met de auto richting de Middellandse Zee gaan. Af en toe stoppen en met de camera in de weer. Ja, ik heb werk op internet staan: surf naar http://500px.com/WorthyPhotography zou ik zeggen."

Als we afscheid hebben genomen en ik naar huis fiets, bedenk ik me dat die kwaliteiten die maken, dat mensen hem respecteren niet alleen liggen op het terrein van basketball. Iemand als mens respecteren gaat dieper en is op onze Worthy zonder enige twijfel van toepassing.

 

Ruud Fray