Nieuwsbericht

'Dat gaat naar Den Bosch toe'

16 oktober 2013

Zorg en Zekerheid Leiden neemt het morgenavond (donderdag 17 oktober) in Den Bosch op tegen SPM Shoeters. Nog geen maand geleden pakte de Bossche ploeg de SuperCup in Leiden door met 47-68 te winnen van Zorg en Zekerheid Leiden. Het duel in De Maaspoort begint om 20.00 uur.

De wedstrijd om de SuperCup was tevens de laatste keer dat Whit Holcomb-Faye binnen de lijnen verscheen. Dat zal morgenavond niet anders zijn. De van Aris Leeuwarden overgekomen spelverdeler heeft knieklachten en werkt aan zijn herstel. Coach Toon van Helfteren bespeurt wel vooruitgang, maar zal pas overwegen om Holcomb-Faye op te stellen als hij ook getraind heeft. “Eerst moeten we de balans van rust om gaan zetten in fysieke belasting en er aan werken om hem speelklaar te krijgen. Ik hoop dat we hieraan snel kunnen gaan werken. Wedstrijden spelen is voorlopig nog niet het geval”, aldus Van Helfteren.

Buiten Holcomb-Faye beschikt Zorg en Zekerheid Leiden morgen over een volledige en fitte selectie. Ook SPM Shoeters heeft te maken met fysiek malheur. Kees Akerboom ondervindt hinder van een liesblessure. Aanvankelijk leek de schutter de topper in Groningen te halen, maar die wedstrijd kwam nog te vroeg. Sam Jones, de coach van SPM Shoeters, weet niet of Akerboom morgen tegen Leiden inzetbaar is. “Akerboom is momenteel day-to-day”, laat Jones weten. “Natuurlijk hoop ik dat hij morgen kan spelen, maar als dat niet gaat, is het niet anders.”

SPM Shoeters is tot nu toe in de competitie ongeslagen gebleven. De Bosschenaren wonnen eerst thuis van Maxxcom BSW (74-59), al ging dat niet van een leien dakje. Afgelopen zaterdag versloeg SPM Shoeters in Groningen GasTerra Flames met 52-68. Vlak na rust kwam de ploeg van Jones 20 punten voor te staan en begonnen de Groningse fans al aan fluitconcerten richting eigen spelers en staf. Blijkbaar had dat een positief effect op GasTerra Flames, want in korte tijd poetste de thuisploeg 17 punten van de achterstand weg. Daaruit blijkt dat SPM Shoeters ook kwetsbaar kan zijn.

Qua breedte is de selectie van SPM Shoeters ook niet overweldigend. Zonder Akerboom draait het om de vier Amerikanen en Stefan Wessels. Van de bank komen dan nog Ralf de Pagter, Mike Schilder en Marcel Aarts. Voorwaar geen spelers waar Zorg en Zekerheid Leiden bang voor hoeft te zijn.

Als Zorg en Zekerheid Leiden morgen weer voor een zoneverdediging kiest, is het belangrijk om het Wessels en Wesley moeilijker te maken dan in de wedstrijd om de SuperCup. Het duo ontmantelde de Leidse zone en wist niet alleen elkaar goed te vinden voor simpele scores onder het bord, maar slaagde er ook in om de schutters Akerboom en Ali Farokhmanesh in stelling te krijgen voor een paar dodelijke bommen.

Rudy Tomjanovich was in de jaren negentig coach van de NBA-formatie Houston Rockets. Na het winnen van de NBA play-offs in 1994 plaatsten de Rockets zich het jaar daarop als zesde in de Western Conference. In de play-offs steeg de ploeg boven zichzelf uit en werd de titel opnieuw in de wacht gesleept. Dat leidde tot de fameuze woorden van Tomjanovich: “Never underestimate the heart of a champion.” Woorden die ook van toepassing kunnen zijn op de niet complete Nederlandse kampioen Zorg en Zekerheid Leiden.