Nieuwsbericht

Onder 23 niet in halve finales

23 juni 2007

Het onder 23-team van Zorg en Zekerheid is er niet in geslaagd om de halve finales te bereiken van de FEB Summerleague 23 & Under. In de kwartfinales werd met 67-60 verloren van Amsterdam. De ploeg van Martin Hoekstra en Lennert Dorrepaal werd daardoor veroordeeld tot het verder spelen om maximaal de vijfde plek. Zaterdag is daartoe Matrixx Magixx de tegenstander in Almere.
De routine van de Amsterdamse ploeg gaf in dit bepaald niet hoogstaande duel de doorslag. Van het eerste team had ZZ Leiden alleen Mick Burger in de ploeg. Sjors Besseling ontbrak. Hij trainde de hele week - tot en met zaterdagmorgen - met de nationale A-ploeg in Almere. Tot diep in het vierde kwart waren er overigens winstkansen voor ZZ Leiden, want het gaatje was dan wel af en toe rond de tien, twaalf punten; vaak heel snel werd het dichtgelopen tot een punt of vier.

Leiden won het eerste kwart met 14-16, maar moest dat minimale verschil in het twee deel prijsgeven. Bij de rust stond er een voorsprong op het scorevord van Sporthallen Zuid voor thuisploeg Amsterdam Astronauts: 31-25. In het derde kwart werd het gaatje soms wat groter, maar was toch nog maar acht na dertig minuten. Dat was niet nodig geweest, wanneer de ploeg geen last had gehad van de 'Leidse ziekte": het missen van te veel vrije worpen. Tien van de dertien misten in het derde kwart de basket.

In het laatste deel probeerde ZZ Leiden het wel, maar de routine van Astronauts voorkwam dat het gaatje helemaal werd gedicht. Jeroen Slor was namens ZZ Leiden topscorer met 24 punten, waarmee slechts kon worden geconstateerd dat Leiden een nuttige en talentvolle speler heeft laten schieten, want Slor tekende deze week bij Rotterdam. Zijn nieuwe coach Toon van Helfteren constateerde dat het hem niet zou verbazen als we van deze jongen nog wel gaan horen. 'Ik denk', zei de lange Delftenaar, 'dat Leiden heeft zitten slapen...'