Nieuwsbericht

ZZ Leiden gehandicapt naar Den Helder

11 oktober 2013

Eén week voor de start van de competitie reisde Zorg en Zekerheid Leiden af naar Den Helder voor het Maritiem Toernooi. Omdat een dag na dat toernooi de strijd om de SuperCup in Leiden plaatsvond, liet de ploeg van Toon van Helfteren in Den Helder haar ware gezicht niet zien. Het ziet er naar uit dat dit morgen (zaterdag 12 oktober) wederom niet het geval is. Maar liefst drie contractspelers blijven morgen langs de kant.

Naar aanleiding van zijn diskwalificerende fout in het duel tegen BC Apollo is Mohamed Kherrazi automatisch voor de eerstvolgende competitiewedstrijd geschorst. Whit Holcomb-Faye en Jason Conrad zijn ook niet van de partij, tenzij je in wonderen gelooft. Dit betekent dat Zorg en Zekerheid Leiden aantreedt met vijf contractspelers (Sean Cunningham, Kasper Averink, Worthy de Jong, Mike Schachtner en Josh Duinker) en de jeugdspelers Yannick Franke, Tomas Breel, Bas Nelemans, Jaron Dijkhuizen en Jake Prins. Dit gaat overigens niet ten koste van het opleidingsteam, want dat speelt zondagavond in de eigen Vijf Meihal tegen Almere Pioniers. Een en ander neemt niet weg dat Zorg en Zekerheid Leiden momenteel wel ongeslagen de ranglijst in de Dutch Basketball League aanvoert. Ook de Kings hebben nog niet verloren, maar zij hebben pas één wedstrijd gespeeld.

Den Helder is overigens geen zwakke ploeg. De drie Amerikanen Reggie Keely, Manny Ubilla en Raymond Cowells zijn geen solisten pur sang, zoals Mark Hill dat vorig seizoen was. Ze hebben een rol binnen de ploeg en vervullen die met verve. Dat heeft niet alleen te maken met de tactische concepten van de Belgische coach Jean-Marc Jaumin, maar ook met het toegenomen niveau dankzij het aantrekken van nieuwe krachten. Rogier Jansen en Ties Theeuwkens kwamen over van GasTerra Flames en zorgen voor een behoorlijke kwaliteitsimpuls van de Helderse selectie. Daarnaast brengt het tweetal ook een enorme dosis ervaring mee. Voorwaar geen misselijke ploeg. Kenners verwachten dat de Kings zich gaan mengen in de strijd om de bovenste drie plekken.

Tijdens de oefencampagne wist Den Helder met 83-59 te winnen van BC Apollo. In Uithuizen werd met 78-73 van GasTerra Flames verloren, al stond Den Helder halverwege nog wel met 33-37 voor. De hoge verwachtingen van de Kings werden vorige week in de seizoenouverture niet bepaald ingelost. Rotterdam bleek een taaie opponent en wierp pas tegen het einde van de wedstrijd de handdoek in de ring. Jaumin was niet te spreken over het optreden in de verdedigende rebound van zijn manschappen. Rotterdam mocht maar liefst zestien aanvallende rebounds pakken.
De wedstrijd vindt plaats in de Helderse Kingsdome. Het duel, dat principe onder leiding staat van de arbiters Den Hartog, Van Slooten en Schotsman, begint om half 8.