Nieuwsbericht

BC Apollo wacht op ZZ Leiden

9 oktober 2013

Zorg en Zekerheid Leiden speelt donderdag (10 oktober) de eerste uitwedstrijd in de Dutch Basketball League. Tegenstander is het met louter Nederlanders spelende BC Apollo. Het duel in de Amsterdamse Apollohal begint om 20.30 uur.

Zorg en Zekerheid Leiden opende de competitie afgelopen zaterdag met een fraaie overwinning op GasTerra Flames. De mouwen werden opgestroopt en er werd voor iedere centimeter gevochten. Het keiharde werken, dat zo’n beetje het handelsmerk is van alle teams van Toon van Helfteren, werd aan het einde beloond met een 69-63 overwinning. In één klap was de moeizaam verlopen voorbereiding vergeten, het voor Zorg en Zekerheid Leiden zo typerende basketbal was weer terug. En het publiek? Dat genoot met volle teugen.

Voorlopig moet het Leidse publiek het zonder Zorg en Zekerheid Leiden stellen. De Leidse formatie begint in Amsterdam aan een reeks van vijf uitwedstrijden op rij. Pas op 2 november speelt Zorg en Zekerheid Leiden weer in de Vijf Meihal (tegen Den Helder Kings). Hopelijk kan de ploeg in Amsterdam ook rekenen op steun van het publiek, want qua afstand is het feitelijk een wedstrijdje om de hoek.

Van alle teams in de Dutch Basketball League heeft BC Apollo ongetwijfeld de meest opzienbarende voorbereiding gekend. De Amsterdammers waren via contacten van de organisatie van Basketball Days uitgenodigd voor een bijna drie weken durende trip in China. Daar trainde de ploeg van de teruggekeerde Hakim Salem vrijwel dagelijks, maar er stonden ook diverse wedstijden op het programma, waaronder twee duels tegen de Olympische formatie van China. Een uitstekende trip voor teambuilding, zowel in als buiten het veld.

Eind vorige week kwam BC Apollo pas terug uit China. Het is niet ondenkbaar dat vermoeidheid en het overbruggen van verschillende tijdzones mee hebben gespeeld in de verloren wedstrijd tegen Aris. In Leeuwarden was de thuisploeg met 82-72 te sterk voor de Amsterdammers, die in het derde kwart zelfs nog tegen een gat van meer dan twintig punten verschil aankeken. Daarbij moet worden aangetekend dat Robert Krabbendam en Gian Slagter bij de Amsterdammers aan de kant bleven.

Met het noemen van de naam Krabbendam kom je meteen uit bij een van de sterkste punten van BC Apollo, namelijk de luchtmacht. De ploeg beschikt over drie grote en sterke spelers. Krabbendam is 2.12 meter, Lucas Steijn 2.14 meter en Berend Weijs 2.07 meter. Vlak de 1.98 meter lange Joël Brandt ook niet uit. In de rebound en de strijd onder de borden zal Zorg en Zekerheid Leiden dus zeer attent moeten zijn.

Op de kleinere posities is BC Apollo minder sterk bezet, maar Aron Royé is nog altijd een van de betere spelverdelers in de Nederlandse competitie. Bovendien staat de oud-speler van Zorg en Zekerheid Leiden ook scorend zijn mannetje. Royé is samen met Weertenaar Roman Grigoryev momenteel topscoorder van de competitie met 25 punten.

Zorg en Zekerheid Leiden is het aan zijn stand verplicht om van BC Apollo te winnen. De Leidse spelers mogen de ploeg van Hakim Salem echter niet onderschatten. Toon van Helfteren hoeft alleen maar te wijzen op 3 februari van dit jaar. Zorg en Zekerheid Leiden ging toen op een druilerige zondagmiddag met 72-69 onderuit in de Apollohal.