Nieuwsbericht

Dramatisch derde kwart breekt opleidingsteam op

7 oktober 2013

Zonder Bas Nelemans en Jaron Dijkhuizen, die in Leiden bij het eerste bleven, trad het opleidingsteam afgelopen zaterdag in Enschede aan tegen Jugglers. Een dramatisch derde kwart deed ZZ Leiden de das om: 66-61.

Het begin van het duel was voor Jugglers, maar daarna kwam ZZ beter in de wedstrijd. Toch was het Jugglers dat het eerste kwart met een 19-15 voorsprong afsloot. In het tweede kwart liet het jonge Leidse team, met een gemiddelde leeftijd van 20 jaar, zien wat de coaches graag willen zien. Spelen met energie, de tegenstander over het hele veld onder druk zetten en snel en overtuigend basketbal. De thuisploeg had het hier zichtbaar moeilijk mee en met nog één minuut voor de rust stonden de bezoekers 28-40 voor. De laatste minuut was echter slordig, waardoor de voorsprong iets was geslonken. Maar met een 33-40 voorsprong ging ZZ Leiden met een goed gevoel de rust in.


Het was dan ook niet te verklaren wat er in het derde kwart gebeurde. Ineens was alle energie weg, was er eerst geen overtuiging en op een gegeven moment was het spel zelfs angstig. Geen bal ging er in. Voordeel was dat de thuisploeg dit ook niet wist te scoren en na zeven minuten in het derde kwart stond het 36-40, dus 3-0 in dit kwart. Daarna begon de thuisploeg wel te scoren, waar de Leidse ploeg nog steeds geen bal door de ring kreeg. Gevolg was iets wat zelden of nooit gebeurt, namelijk 0 punten scoren in een kwart. De stand na het derde kwart was 46-40.
Op zich nog niets aan de hand, maar in de volgende drie minuten wist ZZ Leiden nog steeds niet te scoren. Pas toen wist Bryan Westerhout te scoren. Inmiddels was de achterstand al opgelopen tot tien punten. De laatste minuten probeerde ZZ Leiden nog van alles en het kwam het nog dicht in de buurt, maar uiteindelijk won Jugglers met 66-61.

Coach Richard den Os vond het onbegrijpelijk wat er gebeurde: “Zeker na het tweede kwart waar we precies deden wat we moesten doen. En als we dat doen, dan zijn we goed. Maar daarna leek het wel of we met kleine jongetjes in het veld stonden. Ik weet dat we een heel jong team hebben, maar dit kan en mag niet. Het is ook puur mentaal. Aan de ander kant hoort dit misschien bij het proces waarin we zitten. Ik heb ook genoeg goede dingen gezien vandaag, waarmee we verder kunnen. Het is dus ook niet iets waar we te lang bij stil moeten staan.”

Komend weekend speelt het opleidingsteam op zondag om 20.30 uur thuis tegen Almere. Na twee nederlagen on the road hoopt het team in de eigen Vijf Meihal de eerste winst van dit seizoen binnen te halen.