Nieuwsbericht

Weer een topper voor ZZ Leiden!

2 oktober 2013

Zorg en Zekerheid Leiden opent zaterdag 5 oktober het nieuwe competitieseizoen met een thuiswedstrijd tegen GasTerra Flames. De Groningse ploeg heeft na het einde van afgelopen seizoen ‘Leienaars’ Arvin Slagter en Ross Bekkering aangetrokken. De gezonde rivaliteit tussen beide ploegen zal hierdoor alleen maar toenemen. Het belooft weer een spectaculair treffen te worden. Mis het niet en kom kijken! Het duel in de Vijf Meihal begint om 20.30 uur.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden is het de tweede wedstrijd binnen een week tegen een topploeg. Afgelopen zondag speelde de formatie van Toon van Helfteren geen lekkere wedstrijd tegen SPM Shoeters Den Bosch. Het duel om de SuperCup ging met 47-68 verloren. In GasTerra Flames, dat afgelopen seizoen door Zorg en Zekerheid Leiden met 3-0 uit de play-offs werd geknikkerd, treft de Leidse ploeg weer een topploeg. GasTerra Flames is misschien wel een welkome tegenstander om met steun van de fans de eerste twee punten voor de competitie in de wacht te slepen. Niet dat de Groningse formatie nu zo slecht is, verre van dat, maar juist een overwinning tegen een sterke ploeg als GasTerra Flames is goed voor de ploeg. Bovendien ligt het spelletje van de Groningers de Leidse ploeg doorgaans wel.


GasTerra Flames werkte een redelijke voorbereiding af. Aan het eind van de rit werd op de Open Dag met 69-56 van het op papier veel sterkere Eisbären Bremerhaven gewonnen. Toch heeft de aangebleven coach Ivica Skelin ook met de nodige problemen te kampen. De Nederlandse internationals Jessey Voorn en Arvin Slagter zullen deze wedstrijd aan zich voorbij moeten laten gaan. Datzelfde geldt ook voor Dan Coleman. De nieuwe Amerikaan heeft last van een chronische slijmbeursontsteking in zijn elleboog.


Het geblesseerde trio kwam in de voorbereidingsperiode niet in actie. Net als bij Zorg en Zekerheid Leiden werd er veelvuldig een beroep gedaan op jonge spelers, in dit geval Maarten Bouwknecht, Mark Peter Hof, Yannick van der Ark en Benny van der Reijden. Vooral Bouwknecht en Hof deden van zich spreken in de voorbereiding.


Dan resteren er nog zes spelers die afgelopen seizoen bij hun clubs behoorlijk wat minuten maakten. Cashmere Wright en Quentin Pryor vormen de backcourt. Van de vier Amerikanen is alleen Wright rechtstreeks afkomstig van college. Zijn eerste oefenwedstrijden waren niet overtuigend, maar Wright is inmiddels in de juiste flow gekomen. Pryor speelt al zeven jaar in Europa en weet hoe het er in Europa aan toe gaat.


Jason Dourisseau, die sinds 2006 in Europa speelt, begint al weer aan zijn vijfde seizoen in Groningen. De small forward had in enkele preseason games weinig moeite met het benutten van verre driepunters. Op de andere forward spot komen we Ross Bekkering (zie foto) tegen. De Canadese Nederlander speelde afgelopen seizoen nog voor Zorg en Zekerheid Leiden. Twee seizoenen Leiden leverden hem twee landskampioenschappen op. Met name Josh Duinker zal uitkijken naar deze match-up, want de Australische Nederlander zal niets liever willen dan te laten zien dat hij voor Zorg en Zekerheid Leiden een verbetering is ten opzichte van Bekkering.


De big men bij GasTerra Flames zijn Thomas Koenis en Craig Osaikhwuwuomwan. Beide spelers zijn nog jong, respectievelijk 23 en 22 jaar. Koenis is wat fysieker, Craig O is veel atletischer en beschikt over een paar springveren om soepel te kunnen dunken.
Zonder Slagter, Voorn en Coleman is GasTerra Flames kwetsbaar als Skelin diep de bank op moet gaan. Foutenlast bij de startende spelers kan Zorg en Zekerheid Leiden zich ook niet veroorloven, maar om nou te denken dat alle spelers heel rustig gaan spelen. Wedstrijden tussen beide ploegen staan al jaren bekend om het fysieke spel en de tomeloze inzet van de spelers. Dat maakt deze duels altijd zo interessant. Reden te meer om zaterdag naar de Vijf Meihal te komen en Zorg en Zekerheid Leiden te steunen en toe te schreeuwen naar de eerste overwinning. Bovendien speelt Zorg en Zekerheid na dit duel lange tijd niet in de Vijf Meihal. Het eerstvolgende thuisduel is pas weer op 2 november.