Nieuwsbericht

Gaat ZZ Leiden voor de hattrick?

25 september 2013

Voor de derde editie van de SuperCup neemt Zorg en Zekerheid Leiden het zondag 29 september op tegen bekerwinnaar SPM Shoeters. De eerste twee edities van de SuperCup werden in de wacht gesleept door de regerend landskampioen. Het duel in de Vijf Meihal begint om 15.00 uur.

Zorg en Zekerheid Leiden kan nog niet terugzien op een voorspoedige oefencampagne. Tot nu werden de vijf oefenduels door de vrijwel altijd incomplete formatie verloren. Het is duidelijk dat de spelers nog aan elkaar moeten wennen en ook het inpassen van jeugdspelers heeft tijd nodig. Maar tijdens de laatste wedstrijd zag je al dat spelers als Josh Duinker, Whit Holcomb-Faye en Worthy de Jong de ideeën van de coaching staf ook op de spelers kunnen overbrengen. Maar of dat op tijd is om voor de derde keer op rij de SuperCup te winnen, is de vraag.

Wat ook meespeelt, is dat Zorg en Zekerheid Leiden op vrijdag en zaterdag nog twee wedstrijden voor het Maritiem Toernooi in Den Helder speelt. Tegenstander op vrijdag is het sterke Liège Basket dat eerder in de voorbereiding een ruime overwinning boekte op SPM Shoeters. Op zaterdag stuit de formatie van Toon van Helfteren op Excelsior Brussels, waar oude bekenden als Domien Loubry en Steve Ross spelen. Beide duels in Den Helder beginnen om 18.00 uur.

SPM Shoeters komt voor de SuperCup niet meer in actie. De Bossche formatie sloot afgelopen zondag de voorbereiding af met een niet al te best optreden tegen Rotterdam Basketbal College. Tijdens de voorbereiding speelde SPM Shoeters wisselvallig, al waren er altijd wel fases waarin het gestroomlijnd liep en de vijf overwinningen bewerkstelligd werden. Ten opzichte van vorig seizoen zijn alle Amerikanen en Peter van Paassen vertrokken. De nieuwe sponsor heeft geïnvesteerd in nieuwe Amerikanen die SPM Shoeters in Europa zullen moeten helpen. Twee oudgedienden werden naar Den Bosch teruggehaald. Tai Wesley en David Gonzalvez waren twee jaar terug, toen EiffelTowers in de finale van de play-offs van Zorg en Zekerheid Leiden won, erg belangrijk. Vooral de spijkerharde duels tussen Wesley en Seamus Boxley staan nog op ieders netvlies. In de backcourt gaat SPM Shoeters het dit jaar doen met Ali Farokhmanesh, die nog wel wat kritiek van de supporters te verduren heeft, en Tony Johnson. Marcel Aarts keerde tenslotte op het oude nest terug. Belangrijke spelers als Stefan Wessels, Kees Akerboom en Ralf de Pagter bleven Noord-Brabant trouw.


Voor de klassieker, die teruggaat naar de jaren zeventig en tachtig, wordt zondag weer een nieuw hoofdstuk geschreven. Het is niet alleen interessant om te zien hoe ver de ploegen zijn op weg naar het nieuwe seizoen, maar de hamvraag is natuurlijk of Zorg en Zekerheid Leiden voor de hattrick gaat.