Nieuwsbericht

Leuven Bears komt op bezoek

9 september 2013

Zorg en Zekerheid Leiden speelt woensdag 11 september de eerste oefenwedstrijd in de eigen vertrouwde Vijf Meihal. Het duel tegen de Belgische middenmoter die afgelopen weekend nog met 68-73 van Matrixx Magixx verloor, begint om 20.00 uur.

Zorg en Zekerheid Leiden begon vorige week maandag met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. In Harderwijk speelde de Leidse ploeg met slechts acht man een oefenwedstrijd tegen Landstede Basketbal. Jason Conrad was ziek, drie jeugdspelers waren met het tweede op trainingskamp en Mike Schachtner is nog niet in Nederland. Het is op dit moment nog niet te zeggen of Conrad al weer zodanig hersteld is dat hij mee kan spelen.

Zorg en Zekerheid Leiden oogde in Harderwijk nog wat onwennig, wat ook niet zo gek is als je pas een week getraind hebt en vier van de acht spelers nieuw in de ploeg zijn. Landstede Basketbal was al wat langer in training en leek ook iets verder te zijn dan de ploeg van Toon van Helfteren. Ondanks alles wist Landstede Basketbal de wedstrijd pas in de buzzer met 69-67 te winnen.

Stella Artois Leuven Bears, zoals de club officieel heet, speelt al sinds 1999 in de Ethias League, de hoogste klasse in België. Afgelopen seizoen eindigde de ploeg van coach Jurgen van Meerbeeck als zesde in de rangschikking. In de play-offs was de kwartfinale het eindstation voor Leuven Bears. De beste prestatie van de Bears was het met 87-80 winnen van de bekerfinale tegen Spirou Charleroi in het seizoen 2004/2005. Dat leverde de ploeg een startbewijs op voor de Belgische Super Cup. Daarin was kampioen Bree met 75-70 te sterk. Vanaf 2005 is Leuven Bears, dat geen internationals telt een middenmoter in de Ethias League.


De Leuvense formatie telt drie Amerikanen. Bradford Burgess kwam afgelopen seizoen al uit voor de Leuven Bears. In gemiddeld 30 minuten speeltijd tekende de shooting guard/small forward voor 10 punten, 3.7 rebounds en 1.3 assists. Terrrell Holloway speelt dit seizoen als point guard voor de Bears. De 1.82 meter grote spelverdeler was op Xavier een topper. In zijn seniorjaar (2011/2012) was hij met 17.5 punten per wedstrijd topscorer van zijn ploeg en tweede scorer in de sterke Atlantic Ten. Holloway kreeg in 2012 een contract bij de Dallas Mavericks, maar werd vlak voor de start van het NBA-seizoen gewaived. De 24-jarige guard speelde afgelopen seizoen als back-up in Turkije. Jason Westrol is de derde Amerikaan van Leuven Bears. De 1.85 meter lange shooting guard kwam over van tweedeklasser Houthalen. Afgelopen seizoen speelde de in Nederland nog bekende powerforward Ian Hanavan voor Leuven Bears.

De entree voor de eerste oefenwedstrijd in Leiden bedraagt vijf euro. Seizoenkaarthouders mogen gratis naar binnen.