Nieuwsbericht

Nederlaag in eerste oefenwedstrijd

7 september 2013

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in de eerste oefenwedstrijd een 69-67 nederlaag geleden tegen Landstede Basketbal. De Leidse formatie speelde zonder de zieke Jason Conrad en de nog niet in Nederland gearriveerde Mike Schachtner.

Dat Landstede Basketbal al een week langer in training is dan Zorg en Zekerheid Leiden en ook al een oefenwedstrijd gespeeld heeft, was vanmiddag in Harderwijk zichtbaar. In de wedstrijd ter ere van de opening van Sportcentrum De Sypel wisten de spelers van Landstede elkaar iets makkelijker te vinden. Bij Leiden was de passing een hekel probleem. In de eerste helft werd maar liefst tien keer balverlies geleden (totaal over de hele wedstrijd 18), waar Landstede gretig gebruik van maakte.

Na een rommelige openingsfase kwam Leiden op achterstand te staan, met name door Justin Stommes van Landstede die met scherp schoot. De Amerikaanse forward scoorde 19 van zijn 28 punten in het eerste bedrijf. Bij Leiden stonden aan het eind van het eerste kwart drie jonkies (Kasper Averink, Yannick Franke en Jaron Dijkhuizen) tegelijkertijd in het veld. Van dit drietal liet over de hele wedstrijd gezien Franke de beste indruk achter. Even leek Leiden aan het begin van de tweede periode scherper. Beide ploegen speelden lange tijd gelijk op, maar een 10-0 run van Landstede voor rust betekende een 37-29 achterstand voor de Leidse formatie, die door opvallend veel Leidse supporters werd gesteund.
In de tweede helft kwam Leiden in eerste instantie weer dichterbij. Na vijf minuten spelen (met Franke in een startende rol omdat Worthy de Jong in foutenlast zat) was Leiden op twee punten van Landstede gekomen: 43-41. Maar in de laatste vijf minuten liep de marge weer snel op naar 53-43.

Het was wachten tot het moment dat Leiden echt volle bak zou gaan. Daar zag het er in het vierde kwart wel naar uit. Whit Holcomb-Faye, tamelijk onzichtbaar in de eerste helft, en De Jong gingen voorop in de strijd. De doordunk van Josh Duinker mag zeker niet onvermeld blijven. Na vijf punten op rij van De Jong (score plus bonus en een dunk na een steal) leek de strijd gestreden. Leiden had met nog iets meer dan een minuut te spelen een 63-67 voorsprong genomen. Toch bleek dat niet voldoende. Stommes gooide er een driepunter in en precies op dat moment maakte Mohamed Kherrazi een fout op de screenende Nikki Hulzebos. Gevolg: driepunter raak en twee vrije worpen voor Hulzebos, die weliswaar zijn tweede miste. Met een four point play stonden beide ploegen weer op gelijke hoogte.

Met iets minder dan tien seconden te spelen, kreeg Leiden bal zijkant op de helft van Landstede. Duinker kreeg de bal aangespeeld, maar verloor de controle over de bal, waarna Holcomb-Faye met bal en al over de zijlijn belandde. Met nog vijf seconden te spelen kreeg Landstede nog een kans om de wedstrijd te winnen in plaats van nog eens vijf minuten te verlengen. Brad Loesing gebruikte een screen om net genoeg vrij te komen voor een onderhandse lay-up. In de buzzer ging de zege derhalve naar Landstede: 69-67.
Aangezien Leiden pas net aan de trainingen is begonnen en twee belangrijke spelers ontbraken, kun je weinig conclusies aan deze nederlaag verbinden. Van het achttal dat vanmiddag voor Leiden in actie kwam, waren maar vier spelers vorig seizoen voor de landskampioen actief. Het is logisch dat de spelers nog zoekende zijn en de automatismen nog niet ingeslepen zijn. Maar daar zijn oefenwedstrijden prima gelegenheden voor.

De debuterende jonkies Franke en Dijkhuizen stonden allebei 21 minuten in het veld. Franke toonde durf en knalde twee drietjes binnen. In de tijd dat Franke binnen de lijnen stond scoorde Leiden 14 punten meer dan Landstede. Dijkhuizen was wat ongelukkiger in zijn spel, maar zijn blok in het vierde kwart zag er prima uit.

Scores: Worthy de Jong 15, Josh Duinker 14 (7 rebounds), Whit Holcomb-Faye 11, Sean Cunningham 11, Mohamed Kherrazi 8 (12 rebounds), Yannick Franke 6, Kasper Averink 2. Jaron Dijkhuizen kwam niet aan scoren toe.