Nieuwsbericht

De kop is eraf voor Leidse ballers

2 september 2013

De selectie van Zorg en Zekerheid Leiden is vandaag aan het seizoen begonnen. Tijdens de ochtendtraining in de buitenlucht werd er flink aan de conditie gewerkt. Aan het eind van de middag namen de trainers Toon van Helfteren en Raoul Straathof de selectie nog twee uur onder handen.

De middagtraining werd door zo'n zeventig mensen bezocht. Al voor het begin van de training hadden enkele fanatiekelingen reeds plaatsgenomen op de tribune. En nadat rond vijf uur een deel de zaal verliet, kwamen anderen na het werk nog even een kijkje nemen. Iedereen was natuurlijk nieuwsgierig naar de nieuwe spelers. En of er net als vorig jaar slechts vier spelers op de eerste training zouden staan.

Dat laatste was niet het geval. Elf spelers deden mee aan de warming-up, waarna twee van de jeugdspelers nog wat oefeningen apart deden voordat zij de douche opzochten. Het eerste deel van de training bestond uit dribble fundamentals, gevolgd door finishen met een lay-up. Sommige spelers vertaalden een lay-up maar meteen in een dunk. Ook de fastbreak oefening werd geregeld afgerond met een dunk. Er leek ook meer snelheid in het spel te zitten en dat is iets waar de kwaliteiten van de nieuwe spelverdeler Whit Holcomb-Faye goed tot uiting kunnen komen. Opvallend was dat de lange mannen Conrad en Joshua Duinker vrijwel  moeiteloos meekwamen met de snelle forwards en guards. Dat belooft nog wat voor dit seizoen.

Nadat Conrad (die man heeft enorm grote handen) een balletje met een simpele lay-up had afgemaakt, grapte iemand op de tribune dat Conrad maar een miskoop was. De Leidse fan nam in de volgende aanval meteen zijn woorden terug toen Conrad snoeihard dunkte. De 2.13 meter lange center van Chico State kan in Leiden nog wel het nodige bijleren, maar zijn schema in de zomer, toen hij van de ene summer league naar de andere trok, geeft aan dat hij hard werken en leren niet schuwt.


De gretigheid die de ervaren spelers etaleerden, was ook terug te zien bij de jongelingen Yannick Franke en Jaron Dijkhuizen. Franke knalde makkelijk van afstand raak en Dijkhuizen toonde durf met acties in de buurt van de ring. Kasper Averink lijkt in een jaar tijd als speler gegroeid te zijn. Als nummer acht in de selectie gaat hij meer minuten maken en in die speeltijd zal hij moeten presteren. Dat hoeft zich niet te vertalen in veel driepunters raak schieten, maar ook in spelers op hun plaats zetten, het spel leiden en verdedigend zijn mannetje staan.

Op dit moment is Averink nummer zeven in de pikorde. Zorg en Zekerheid Leiden is nog bezig met een forward die een driepunter in huis moet hebben. Met het aantrekken van deze 3-speler is de selectie van Zorg en Zekerheid compleet en kunnen coaches Toon van Helfteren en Raoul Straathof weer aan de slag om van Leiden een hecht team te smeden.