Nieuwsbericht

Gepassioneerd Oranje slaat terug

17 augustus 2013

Drie keer winnen in vier wedstrijden, maar toch met lege handen staan. Dat is de vreemde situatie rond het Nederlands team na de gewonnen wedstrijd tegen Portugal (71-53). Toon van Helfteren stapt morgen in zijn auto en pakt nog even twee weken vakantie mee op zijn vaste camping in Frankrijk. Maar mocht het beroep van de NBB tegen de gewraakte beslissing van FIBA Europe succesvol zijn, dan draait hij zijn auto resoluut om en keert terug naar Nederland om de kwalificatiereeks af te maken.

De Vijf Meihal was vrijdagavond een aantrekkelijk decor. Veel van de 1500 supporters hadden het verzoek gehonoreerd om in oranje kleding op te draven. Deze oranje zee moest de spelers en staf van het Nederlands team een goed gevoel geven. Ook al waren de overwinningen op Estland (74-71) en Portugal (57-59) door FIBA Europe omgezet in reglementaire 20-0 nederlagen, het Nederlands team was er op gebrand om op sportieve wijze revanche te nemen.

Aanvankelijk draaide het niet zo lekker. Er werd veel balverlies geleden en de Portugezen konden vrij afdrukken. Maar een 16-0 run bracht Nederland opeens op een ruime 23-13 voorsprong. Halverwege bedroeg het verschil acht punten: 28-20. Nederland heerste in de rebound en ook qua schotpercentage waren de withemden beduidend beter dan de in het rood gehulde Portugezen.

In het derde kwart kwam de vaart er in. Worthy de Jong toverde er weer een paar ballen in en ook de jongelingen Leon Williams en Craig Osaikhwuwuomwan lieten zich niet onbetuigd. De mooiste actie van de avond kwam van Worthy de Jong. Miguel Miranda dacht simpel te gaan scoren, maar daar kwam het blok van Worthy de Jong. De Leidse swingman nam zelf de bal mee naar de aanval en speelde Kees Akerboom vrij voor een rake driepunter. Aan het eind van het derde kwart was het dan ook 52-33 en was er geen vuiltje meer aan de lucht.

De Portugezen stribbelden nog heel even tegen door twee bommen op rij te verzilveren, maar Nederland liet zich niet in de val lokken. De gepassioneerd coachende Toon van Helfteren vuurde zijn manschappen aan. Met succes, en het leverde nog een paar staaltjes gallery play op ook. Sean Cunningham dribbelde de bucket in om eenvoudig te dunken en een aanval later stelde Worthy de Jong zijn nieuwe teamgenoot Josh Duinker in staat om de basket als trapeze te gebruiken. Bij 71-53 kwam een einde aan de wedstrijd.
"Nederland was de beste ploeg in deze poule", oordeelde de Portugese coach Mario Palma. "Zij verdienden het om door te gaan." Op dit moment heeft het papierwerk het gewonnen van het spel binnen de lijnen. De NBB gaat zo goed als zeker in beroep tegen het omzetten van de overwinningen in reglementaire nederlagen, want er is veel bewijs om aan te tonen dat Sean Cunningham geen genaturaliseerde speler is, maar Nederlander.

Van Helfteren ziet het echter somber in. "Ik ken instanties als FIBA Europe al langer. Dat zijn logge instituten waar het heel lang duurt voor iets op de agenda wordt geplaatst. Zelfs al draaien ze de uitslagen terug, dan wordt het nog lastig om alles te regelen voor de wedstrijd in Wit-Rusland. Vervoer, visa, trainingen. "Zondagochtend ga ik op vakantie naar Frankrijk, maar ik ben er gek genoeg voor om rechtsomkeert te maken als we alsnog verder mogen spelen." En gezien het spel op de vloer zou dat eigenlijk terecht zijn.

Scores: Worthy de Jong 17(6 steals), Josh Duinker 13 (9 rebounds), Robin Smeulders 12 (7 rebounds), Kees Akerboom 10, Craig Osaikhwuwuomwan 9 (10 rebounds), Sean Cunningham 5, Leon Williams 4 en Jeroen van der List 1. Bij de Portugezen was Joao Gomes topscorer met 10 punten.

Foto: Uitblinker Worthy de Jong vliegt naar de ring. (Foto Christian Aarts)