Nieuwsbericht

Help Oranje naar de halve finale!

15 augustus 2013

Ook al heeft FIBA Europe de twee zeges van Nederland omgezet in reglementaire nederlagen, dit betekent nog niet dat Nederland het er nu maar bij moet laten zitten. De NBB gaat in beroep tegen de uitspraak. Als Nederland vanavond van Portugal wint en de NBB is succesvol met in beroep gaan tegen de uitspraak van FIBA Europe, dan plaatst Oranje zich toch nog voor de halve finale. Iedere steun is daarom gewenst, dus trek oranje kleding aan en kom allemaal naar de Vijf Meihal om het nationale team te steunen.

Het Nederlands team doet het onverwacht goed in de kwalificatiereeks voor het EK in 2015. In Den Bosch werd Estland met 74-71 verslagen, daarna volgde een overwinning in Portugal (57-59). Zonder Mohamed Kherrazi werd in Estland met 64-63 verloren. Een slechte start en het missen van zeven van de laatste acht vrije worpen waren hier debet aan.

Deze week besloot een official van FIBA Europe om de zeges van Nederland om te zetten in reglementaire nederlagen. Maar daar laat de NBB het niet bij zitten. Sean Cunningham en Kherrazi worden door FIBA Europe allebei als genaturaliseerde speler gezien en je mag er maar één opstellen. De NBB heeft echter meer dan voldoende bewijs dat in het geval van Cunningham geen sprake kan zijn van een genaturaliseerde speler, de Leidse spelverdeler moet als Nederlander worden aangemerkt. Daarom moeten de twee overwinningen weer in ere hersteld worden. Dit betekent dat de wedstrijd van vanavond wel degelijk van belang is. Nederland moet winnen om uitzicht te houden op de halve finales. In een normale situatie zou Oranje bij winst groepswinnaar zijn en doorgaan naar de laatste vier. In dit specifieke geval moet de NBB het beroep tegen de uitspraak van FIBA Europe ook winnend afsluiten. Dus kom allemaal naar de Vijf Meihal en schreeuw Nederland naar de overwinning!

Het Nederlands team is dit jaar behoorlijk Leids getint. Toon van Helfteren maakt tussen twee seizoenen Zorg en Zekerheid Leiden door even een uitstapje als bondscoach - voor de tweede maal in zijn carrière - van Oranje. In de selectie zitten drie spelers die afgelopen seizoen ook in de Vijf Meihal actief waren, namelijk Worthy de Jong, Sean Cunningham en Mohamed Kherrazi. De wedstrijd tegen Portugal is tevens interessant, want de nieuwe aanwinst van Zorg en Zekerheid Leiden, de Australische Nederlander Joshua Duinker, zal zijn eerste officiële duel in diezelfde Vijf Meihal spelen. Een mooi moment om ook nog eens te kijken wat deze sterke center allemaal in huis heeft.

Supporters van Oranje worden niet alleen opgeroepen kaartjes voor de wedstrijd te kopen om de spelers en de staf aan te moedigen, maar ook om zo Oranje mogelijk de tribunes in Leiden te beklimmen. Een Oranje zee van enthousiasme zal het Nederlands team een kick bezorgen en aan de overwinning helpen!
Voor de meest fraai uitgedoste Oranje-supporter is een prijs beschikbaar. Hij of zij met de beste Oranje-uitdossing wint een originele Spalding-bal met de handtekeningen van alle spelers van het Nederlands team.