Nieuwsbericht

Oranje oefent twee keer in België

24 juli 2013

Het Nederlands mannen basketballteam - gesponsord door Sport 1 - oefent vrijdag en zaterdag twee keer tegen de nationale ploeg van België.

De Derby der Lage Landen gaat daarmee de edities 68 en 69 beleven. Vrijdag 26 juli speelt Nederland in Hasselt tegen België; een dag later in Andenne. Beide oefenduels tegen de Belgian Lions beginnen om 20.00 uur.

Nederland en België hebben een lange traditie van onderlinge wedstrijden. Er is geen tegenstander tegen wie Oranje vaker in het strijdperk trad. Al op 22 januari 1949 speelden beide teams voor het eerst tegen elkaar. De Nederlandse ploeg van de toenmalige bondscoach Dick Schmüll verloor destijds in Antwerpen met 50-22. Het zou tot 28 december 1968 duren voordat Nederland er in Bremerhafen in slaagde de Belgen te verslaan (71-69).

De balans van onderlinge confrontaties slaat door in het voordeel van de Belgen. In de 67 tot nu toe gespeelde ontmoetingen trokken onze zuiderburen 44 keer aan het langste eind. Vorig jaar kwam Nederland in Neder-Over-Heenbeek nog wel heel dicht in de buurt van België. De Belgian Lions gingen echter alsnog met 79-76 met de zege lopen.

Voor Oranje vormen de twee wedstrijden een prima springplank richting de EK-kwalificatie, die volgende week begint. België is een sterke tegenstander waaraan Nederland zich uitstekend kan spiegelen.

Voor de huidige selectie van bondscoach Toon van Helfteren staan de twee ontmoetingen dan ook volledig in het teken van de EK-kwalificatie voor het Europees Kampioenschap van 2015 in Oekraïne. Nederland opent de poulefase van de EK-kwalificatie op 1 augustus in De Maaspoort in Den Bosch met de thuiswedstrijd tegen Estland. Op 16 augustus sluit het team de poulefase af in de Leidse Vijf Meihal met een wedstrijd tegen Portugal. Tussendoor speelt Nederland op 7 augustus in Sines de uitwedstrijd tegen de Portugezen en op 10 augustus in Tallinn de return tegen Estland.

Kaarten voor de EK-kwalificatieduels in Den Bosch en Leiden zijn verkrijgbaar via de volgende link:
http://www.basketball.nl/topsport/nationaleteams/mannen/kaartverkoop

Wie de wedstrijden tegen België wil bezoeken, kan op vrijdag 26 juli om 20.00 uur terecht in sporthal Alverberg, Herckenrodesingel 33 in Hasselt en op zaterdag 27 juli om 20.00 uur in de Andenne Arena, Square Melin 14 in Andenne.