Nieuwsbericht

Whit Holcomb-Faye eerste nieuwe aanwinst Zorg en Zekerheid Leiden

19 juli 2013

De 28-jarige Robert ('Whit') Holcomb-Faye is de nieuwe point guard van landskampioen Zorg en Zekerheid Leiden. De Amerikaan speelde afgelopen seizoen voor Aris Leeuwarden en was vooral in de eerste finalewedstrijd tussen beide teams een ware plaag voor ZZ Leiden. Holcomb-Faye heeft een contract getekend voor één seizoen.
De 28-jarige Robert ('Whit') Holcomb-Faye is de nieuwe point guard van landskampioen Zorg en Zekerheid Leiden. De Amerikaan speelde afgelopen seizoen voor Aris Leeuwarden en was vooral in de eerste finalewedstrijd tussen beide teams een ware plaag voor ZZ Leiden.
Whit Holcomb-Faye heeft ruime ervaring in het Europese basketball, iets dat coach Toon van Helfteren belangrijk vindt, vooral voor zijn aanvalsleider. Voordat hij zich in Leeuwarden meldde, speelde hij vier seizoenen in de Duitse Pro-A, de tweede bundesliga, voor Kaiserslautern, Bayreuth, Saar-Pfalz en Weissenfels. Tussendoor kwam hij een half seizoen uit in de hoogste afdeling in Duitsland (Tübingen) en een half seizoen in Oostenrijk bij Wels.
Met het aantrekken van Holcomb-Faye is op dit moment het back-court van Zorg en Zekerheid Leiden compleet. Eerder ondertekende Sean Cunningham een nieuw contract, terwijl dat van Kasper Averink nog een jaar doorloopt.
Hoewel Holcomb-Faye prima in staat is een aanval zelf af te ronden (bij Aris maakte hij gemiddeld 12.5 punten), is hij vooral de man, die anderen in staat stelt te scoren. Hij was afgelopen seizoen de beste assistgever van de Dutch Basketball League met een gemiddelde van 7.8 per wedstrijd. In Duitsland was hij ook twee keer de beste aangever.
Bij Radford University, waar de loopbaan van Holcomb-Faye begon, bleek dat assist-talent al, want over zijn vier jaar bij de Highlanders in de staat Virginia gaf hij gemiddeld vier beslissende passes. En hij heeft het van niemand vreemd. Zijn drie jaar oudere broer Travis heeft nog altijd het all-time assistrecord van East Carolina in handen.
Met de komst van Holcomb-Faye heeft ZZ Leiden op dit moment vijf spelers onder contract. Van Mohamed Kherrazi, Worthy de Jong en Kasper Averink liepen de contracten door, Sean Cunningham tekende voor een derde seizoen bij.