Nieuwsbericht

Oranje tegen Zwitserland en België

20 juni 2013

Het Nederlands mannen basketballteam heeft de voorbereidingsperiode op de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap van 2015 in Oekraïne rond. Naast twee duels tegen Wit-Rusland treft het team van bondscoach Toon van Helfteren tijdens de oefencampagne ook de nationale ploegen van Zwitserland en België.

Naast twee duels tegen Wit-Rusland treft het team van bondscoach Toon van Helfteren tijdens de oefencampagne ook de nationale ploegen van Zwitserland en België.
 
Oranje - met hoofdsponsor Sport 1 op weg naar Kiev - speelt op 20 juli in Belgrado een wedstrijd tegen Zwitserland. Een week later, op 26 en 27 juli, is België de tegenstander van het Nederlands team. De Derby der Lage Landen wordt op 26 juli in Hasselt en op 27 juli in Andenne gespeeld.
De voorbereidende trainingen van het Nederlands mannen basketballteam beginnen aanstaande maandag in de Leidse Vijf Meihal. De eerste twee oefenduels van de voorbereidingscampagne worden op 1 en 2 juli afgewerkt in Minsk tegen Wit-Rusland.
Het eerste EK-kwalificatieduel van Oranje staat voor 1 augustus in de Maaspoort in Den Bosch gepland. Nederland speelt de thuiswedstrijd tegen Portugal op 16 augustus in de Vijf Meihal in Leiden. Tussendoor worden op 7 augustus in Sines en op 10 augustus in Tallinn de uitwedstrijden tegen respectievelijk Portugal en Estland afgewerkt.
Wanneer Nederland zich plaatst voor de halve finales van de kwalificatie, dan zal Martiniplaza in Groningen eind augustus de thuishaven van Oranje zijn.
Nederland staat in Belgrado op 29 juli voor de twintigste keer in de historie tegenover de Zwitsers. Het zal de tiende keer zijn dat beide ploegen elkaar op neutraal terrein treffen. Oranje won in 19 duels tot nog toe 12 keer van Zwitserland. Op neutraal terrein was Nederland Zwitserland 7 keer de baas.
De Derby der Lage Landen tegen de Belgen gaat editie 68 en 69 beleven. De krachtige Zuiderburen vormen een uitstekende opmaat voor de EK-kwalificatieduels. Van de laatste 12 ontmoetingen met België wist Nederland er 1 te winnen. De laatste 7 confrontaties gingen alle verloren. De laatste overwinning op België dateert van 29 augustus 2004, toen Nederland in Luik onder bondscoach Glenn Pinas met 68-63 van de Belgen won.
Nederland speelde één keer eerder in Andenne tegen België. Op 13 februari 1985 won Oranje met 67-66 het WK-kwalificatieduel door een tip-in van Bert Kragtwijk in de allerlaatste seconden van de wedstrijd.
Van de 67 wedstrijden die Nederland en België tot nog toe tegen elkaar hebben gespeeld, ging de zege 23 keer naar Oranje.