Nieuwsbericht

Vier 'Leidenaars' in Oranje

29 mei 2013

Toon van Helfteren, die tijdelijk zijn functie bij Zorg en Zekerheid Leiden inruilt voor die van bondscoach, heeft de voorlopig selectie bekend gemaakt voor het nationale mannenteam, dat in augustus gaat proberen het ene ticket voor Eurobasket 2015 te veroveren. Zorg en Zekerheid Leiden is hofleverancier van Oranje met vier spelers: Arvin Slagter, Worthy de Jong, Sean Cunningham en Mohamed Kherrazi.

De jacht op rechtstreekse plaatsing voor het EK van 1015 loopt via een zware serie wedstrijden, waarin Estland en Portugal de eerste tegenstanders in de groep zijn. Wordt Oranje groepswinnaar, dan strijdt het met drie andere nummers 1 om uiteindelijk één toegangsbewijs voor het Europees kampioenschap over twee jaar. In de halve finales zou Nederland eventueel stuiten op Wit-Rusland, Hongarije of Slowakije. Mocht de finale worden gehaald dan zou daar andermaal een pittige tegenstander als Roemenië, Oostenrijk of Bulgarije kunnen wachten.

De selectie kent weinig verrassingen. Uiteraard ontbreekt de naam van de zwaar geblesseerde Henk Norel. Ook Stefan Wessels is er niet bij, terwijl Jessey Voorn deze zomer aan beide knieën wordt geopereerd. Verrassende naam is die van Josh Duiker, een Australisch-Nederlandse center (2.10), die na vier jaar Richmond in de NCAA afgelopen seizoen voor Cáceres in de Spaanse tweede divisie (LEB Gold) speelde. Hij was daar startende center en kwam tot 7.3 punten en 5.1 rebounds per wedstrijd.

Toon van Helfteren en zijn assistent Sam Jones, de nieuwe hoofdcoach van SPM Shoeters Den Bosch, roepen de ploeg voor het eerst op 24 juni bijeen. De eerste wedstrijd (Estland thuis) wordt op 1 augustus gespeeld in Den Bosch. Na twee uitduels is de laatste groepswedstrijd tegen Portugal op 16 augustus in Leiden. De eventuele halve finale wordt op 25 augustus gespeeld in Groningen. De plaats voor een mogelijke finalewedstrijd is nog niet vastgesteld.

De voorlopige selectie bestaat uit de volgende spelers:
Aron Royé (BC Apollo), Sean Cunningham (Zorg en Zekerheid Leiden), Leon Williams (Landstede Zwolle), Worthy de Jong (Zorg en Zekerheid Leiden), Dimeo van der Horst (GasTerra Flames), Stefan Mladenovic (Den Helder Kings), Arvin Slagter (Zorg en Zekerheid Leiden), Kees Akerboom (SPM Shoeters Den Bosch), Mohamed Kherrazi (Zorg en Zekerheid Leiden), Josh Duinker (Cáceres, Spanje), Jeroen van der List (Den Helder Kings), Graig Osaikhwuwuomwan (Aris Leeuwarden), Robin Smeulders (Oldenburg, Duitsland), Francisco Elson (geen club) en Ralf de Pagter (SPM Shoeters Den Bosch).