Nieuwsbericht

Cijfers spreken in Leids voordeel

14 mei 2013

LEIDEN - Na zes series, 19 wedstrijden en maar één (1!) tegendraadse uitslag (de 106-63 zege van Den Bosch op Leeuwarden) hunkeren de play-offs naar een spannende finaleserie. In het verleden behaalde resultaten geven weliswaar geen garantie voor de toekomst, maar de cijfers wijzen zonneklaar uit dat ZZ Leiden op ramkoers ligt voor de derde landstitel.
Eén van de factoren, die deze stelling ondersteunen, luistert naar de naam Toon van Helfteren, na Ton Boot inmiddels de meest succesvolle coach in de play-offs. Met 88 wedstrijden en 47 zeges ligt Van Helfteren volledig op koers voor zijn vijftigste play-offoverwinning. Tegenstrever Erik Braal doet het zo ongeveer met de helft: 43 wedstrijden en 21 zeges, berekende basketbal cijferkoning Jacob Bergsma.

Hoewel Leiden met 81 tegen 22 duels overduidelijk meer play-offervaring op zak heeft, ontlopen beide ploegen elkaar in de winst percentages niet veel. Weliswaar is Leiden zowel thuis als uit iets sterker, maar in totaal liggen de winstpercentages van Leiden en Leeuwarden in de play-offs slechts 3 procent uit elkaar (53,09 voor Leiden om 50,00 voor Leeuwarden). Toch heeft Leiden een belangrijke voorsprong. De club staat voor negende keer in de finale van de play-offs; Leeuwarden maakt voor het eerst in de clubhistorie zijn opwachting.

In de competitie en de play-offs hebben Leiden en Leeuwarden elkaar 30 keer getroffen. In de 15 duels in de Vijf Meihal was Leiden 12 keer te sterk voor Leeuwarden. In het Kalverdijkje ging in 15 duels de zege 5 keer naar Aris. De laatste acht onderlinge duels in Leiden werden alle acht door Leiden gewonnen. De laatste zege van Aris in de Sleutelstad dateert van 14 november 2009 toen het 96-99 werd.

Mochten Leiden en Leeuwarden een verlenging nodig hebben om de strijd te beslechten, dan gaven beide teams in het verleden de toeschouwers dik waar voor hun geld. Op 8 maart 2008 werd het in Leeuwarden 111-120 voor Leiden na 97-97 en 103-103. Twee competities later waren er zelfs drie verlengingen nodig om Leiden in het Kalverdijkje aan de zege te helpen.

Met Van Helfteren en Braal aan het roer bij de ploegen is het voordeel duidelijk voor Van Helfteren: 8-2. In Leiden zelfs 5-0. In totaal zijn beide coaches echter helemaal aan elkaar gewaagd. In de competitie en de play-offs stonden Van Helfteren en Braal 24 keer tegenover elkaar. Ze verdeelden de zeges met 12 om 12 volstrekt eerlijk onder elkaar. In de competitie wint Braal met 10-9, maar in de play-offs Van Helfteren met 3-2.