Nieuwsbericht

Remember 29 mei 2011

25 april 2013

29 mei 2011. Noem de datum in Leidse basketballkringen en iedereen weet onmiddellijk waar het over gaat. Het was de dag van de meest heroïsche wedstrijd ooit op het hoogste niveau in Nederland. Het was de dag van wedstrijd 7 in de play-off finale tegen GasTerra Flames.
De datum, de serie, de drie verlengingen, de bewuste misser van Monta McGhee en de ontlading. Het staat bij wie in de Vijf Meihal was of thuis voor de tv zat, voor eeuwig op het netvlies. Er zijn nu eenmaal dingen in een mensenleven, die je nooit meer vergeet.

Er zijn, bezien vanuit Leids perspectief, twee basketball-klassiekers: Leiden-Den Bosch en Leiden Groningen. Mogelijk wordt er aan allebei de series dit seizoen nog een prachtig hoofdstuk toegevoegd. EiffelTowers Den Bosch is 'van later zorg'. Eerst GasTerra Flames Groningen. Vanaf aanstaande woensdag 1 mei (20:00 uur) in uw theater met vervolgens in elk geval wedstrijd 2 op vrijdagavond 3 mei in Groningen en wedstrijd 3 op dinsdag 7 mei (20:00 uur) weer in Leiden. Maar ook donderdag 9 mei Groningen en zaterdag 11 mei (20:30 uur) Leiden kunnen gerust in de agenda wordt gezet.

De afgelopen jaren speelden Zorg en Zekerheid Leiden en GasTerra Flames twee prachtige series tegen elkaar. In 2009-2010 was dat, net als nu, in de halve finales. Een jaar later volgde de al gememoreerde serie van zeven. Het toeval wil dat in beide seizoenen de reeks van vier reguliere wedstrijden in het voordeel van Groningen was: 1-3. En dat is nu wéér zo, want GasTerra was de enige ploeg in de Dutch Basketball League, die dit seizoen een keer in Leiden wist te winnen en daarmee het onderlinge resultaat op 1-3 zette.

Daar staat natuurlijk wel de bekerwinst van ZZ Leiden in Martiniplaza tegenover, terwijl in de eerste reguliere wedstrijd in het Hoge Noorden de winst eigenlijk naar Leiden had moeten gaan. Dat geeft aan dat de ploeg van Toon van Helfteren in staat is om te winnen in dat prachtige Groningse basketballtheater. Puur theoretisch hoeft dat natuurlijk niet, want ZZ Leiden heeft thuisvoordeel en speelt dus drie keer in de Vijf Meihal, wanneer de serie tot het gaatje gaat.

Die kans lijkt groot, want beide ploegen doen historisch gezien nauwelijks voor elkaar onder. Over alle wedstrijden sinds de terugkeer van Leiden in de eredivisie is de onderlinge stand 20-23 in het voordeel van Groningen en in play-offwedstrijden 6-6.

Op basis van het hele seizoen is er ook nauwelijks licht tussen de twee teams. GasTerra schiet de tweepunters iets beter (53.5 tegen 52.5 procent), ZZ Leiden de driepunters (36.1 tegen 35.2) en GasTerra weer de vrije worpen (69.2 tegen 66.9). Ook pakken de Groningers iets meer rebounds: 40.4 tegen 38.4.

Kijk je alleen naar de vijf onderlinge wedstrijden, inclusief de beker, dan is het qua punten 327-313, maar wat betreft rebounds 175-185. Dat is dus een sterk punt van Groningen, evenals de driepunters met mannen als Rogier Jansen (en laat hem vooral ook niet naar de vrije worplijn gaan…), Ties Theeuwkens en Jamal Boykin. ZZ Leiden beschikt echter over Arvin Slagter, dit seizoen de allerbeste driepuntsschutter in de DBL.

En zo kun je nog een heleboel gegevens loslaten op deze klassieker. De vorm van het moment, de steun van het publiek en vooral de emotie laten zich echter niet vangen in cijfertjes.